• köszvény és vérnyomás csökkentő

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Azután szeretnék érdeklődni, hogy melyek azok a vérnyomás csökkentő gyógyszerek, amik befolyásolják a köszvény kialakulását. A tv-ben láttam egy műsort, amiben mondták, hogy nem csak az étrend okozza a köszvényt, hanem a vérnyomás csökkentő is kiválthatja a köszvényes rohamot. Példát nem mondtak. Igaz ez? Apukám (63 éves)köszvényes, "RHEOSOLON"-t szed rá, + "CATAFLAN"-t és "EDNYT" nevű gyógyszert a vérnyomására. Elég gyakran szenved a köszvénytől, bár igaz, hogy az étrendet nem tudja betartani. Megfordult a fejemben, hogy nem-e az "EDNYT" okozza? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Szakos Anett

        Dr. Molnár Dóra válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves Anett! Valóban vannak bizonyos gyógyszerek, amelyek emelhetik a vér húgysav szintjét, amely köszvényes rohamhoz hozzájárulhat, esetleg vesekövességet is okozhat, de az Ednyt nem elsődleges ezen gyógyszerek között. A diéta betartása nagyon fontos lenne, mert a Colchicum és a Rheosolon is sok mellékhatást okozhat, nem szedhető tartósan, a Milurit pedig nem minden esetben elegendő a húgysav szint csökkentésére. Mivel úgy tűnik makacs a probléma, javasolt vesegyógyász specialista /nephrológus/ felkeresése az esetlegesen háttérben lévő vesebetegség vizsgálata, kezelése megbeszélése céljából. Ideális testsúly elérése, bő folyadék fogyasztás, az alkohol fogyasztás kerülése, purinszegény diéta is mindenképpen ajánlott. Jobbulást kívánok az édesapjának, tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 26., 16:27; Megválaszolva: 2012. február 27., 18:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: