• Magas vérnyomás, ritmuszavar, stressz

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        28 éves nö vagyok.2010 augusztusában fordultam orvosomhoz szívritmuszavarral.Elküldött 24 órás EKG vizsgálatra. A kardiológián azt mondták nincs komoly baj, stressz okozhatja a ritmuszavart.Felírtak Concort amiböl egy felet kellett bevennem minden reggel, de kb. 2 hónap után abbahagytam mert nagyon levitte a vérnyomás alsó értéket és a pulzust. Más gyógyszert nem írtak fel.Jól éreztem magam és a vérnyomásommal sem volt probléma.Félévente járok kontrollra a kardiológiára, legutóbb is rendbe volt az EKG-m.Tavaly januárban elkezdtem szedni a Regulon fogamzásgátlót.Tavaly november óta elég gyakran felmegy a vérnyomásom 160ra is akár, de nem mindennap.Orvosom felírt Egilok 25 gyógyszert amiböl egy felet szedek reggel.Este csak néha veszem be ha felmegy a vérnyomás.Szerinte a fogamzásgátlótól is felmehetett a vérnyomásom. Az lenne a kérdésem hogy ez lehetséges-e vagy a magas vérnyomás a ritmuszavarom miatt van, esetleg stressz okozhatja? Vagy örökletes hajlam(anyumnak is magas a vérnyomása)? Elég szorongós tipus vagyok és ideges is amiatt hogy ilyen fiatalon már vérnyomáscsökkentöt kell szednem.Sokszor már várom mikor megy megint fel.Válaszát elöre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! Inkább a hajlamra, genetikára fognám, mint a stresszre, de jó lenne kizárni az egyéb betegségeket is (pajzsmirigy, vese), ill. szerintem érdemes lenne kihagyni a fogamzásgátlót. Emellett a szokásos életmódbeli változtatások is fontosak: testsúly normalizálása, dohányzás abbahagyása, egészséges étrend, rendszeres testmozgás (amíg vannak kiugró értékek, addig ezt csak óvatosan). Célszerű lenne hypertonia szakrendelést felkeresni, ahol kizárják az esetleges másodlagos okokat.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2012. január 24., 15:36; Megválaszolva: 2012. január 25., 18:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: