• A vérnyomás és a Ginzeng

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor úr/nő! A kérdésem a következő lenne: olvastam a ginzeng jótékony hatásairól és fontolóba vettem a kúraszerű alkalmazását. A problémám az lenne, hogy ahány oldal van az interneten erről, annyi féle leírás van és megoszlanak a vélemények, hogy emeli e a vérnyomást, vagy sem. A kérdésem tehát a következő lenne: magas vérnyomásos vagyok már hosszú ideje, gyógyszert is szedek rá. Így elkezdhetem szedni a ginzenget valamilyen formában? Megemeli a vérnyomást? Ha igen, nagy mértékben? A libidó, az állóképesség és a hormonháztartás normalizálása végett kezdeném a szedését. Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a ginzeng témában

        Kedves kérdező! Az a helyzet, hogy az ilyen növényi hatóanyagokkal kapcsolatosan elég hiányosak a kutatások (pl. gyógyszerek esetén vizsgálnak pár száz/ezer beteget, rögzítik a hatásokat, mellékhatásokat, összevetik más gyógyszerekkel, vagy hatóanyag nélküli placebóval a hatást, de gyógynövények esetén ilyen vizsgálatok nincsenek). A netes források valóban ellentmondásosak, az egyik azt írja, kis adagban vérnyomás-csökkentő, nagy adagban emeli a vérnyomást, más forrás pont az ellenkezőjét állítja. Egy klinikai vizsgálatot találtam, ami szerint észak-amerikai betegekben semleges hatásúnak találtatott vérnyomás szempontjából, itt azonban mindösszesen 16 (! ) beteget vizsgáltak, ami statisztikai szempontból nem túl sok. Ráadásul a gyógyszer-kölcsönhatások sincsenek meghatározva, módosul-e a tabletták hatása. Ha úgy dönt, mégis kipróbálja, mindenképpen ellenőrizze egy darabig naponta akár többször is a vérnyomást, de én inkább nem javasolnám a szedését.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 20., 16:10; Megválaszolva: 2012. január 23., 14:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: