• gyógyszerek hatása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Weborvos! Kb. 2 hónapja szedem a Tenox 5 mg-ot (este fél szem tabl.) és a Metoprolol Z Hexal 50 mg (reggel 1 és este fél szem tabl.), valamint a Valsartan HTC 160/120 (reggel 1 szem tabl.) kb. 1 éve. Szeretném konkrétan tudni, hogy fenti gyógyszereknek milyen hatása van a szívre és a vérnyomásra, illetve milyen mellékhatása lehet egyéb szervekre? Magas vérnyomásban szenvedek évek óta és a mellkasi rtg. szerint a szív bal fele megnagyobbodott (kilóg a borda alól 1 ujjnyira), a jobb félben pedig pang a vér. A Valsartant vérnyomás csökkentésére kaptam, kb. 2 hónapja pedig az utóbbi két fajta gyógyszert. A fronthatásokat (fejfájás, megugrik a vérnyomásom) az utóbbi két gyógyszerrel sem tudom kiküszöbölni. Vastagbélbeteg (2 évvel ezelőtt 2, 5 cm-es rosszindulatú szövettani eredményes polipot szedtek ki belőlem ambuláns módon kábítás nélkül) is vagyok, nem szeretnék több gyógyszert szedni a legszükségesebbnél, melyet az orvosomnak is elmondtam. Még gyomorsav közömbösítőt (Pantacid flux 40 mg) is kell szednem. Köszönöm szíves válaszukat.

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! Mindhárom szer vérnyomás-csökkentő. Nagy vonalakban a Tenox értágító hatású, a Metoprolol többek között pulzuscsökkentő, de hat a szívizomra is, a Valsartan a hormonális szabályozásra hat, míg a HCT vízhajtó. A metoprolol okozhat ritkán hörgőgörcsöt, és így nehézlégzést, ronthatja a végtagi érszűkülettel rendelkezők panaszait, emelheti a vérzsírok szintjét, a Tenox gyakran bokaödémát okozhat. Számos mellékhatás olvasható a betegtájékoztatón, ezek nagy része csak néhány betegnél fordult elő, de a gyártók a saját védelmükben, jogi okokból feltüntetik őket, egyelőre nincs arról adat, hogy vastagbél-daganat esetén valamelyiket el kellene hagyni. A rtg.-en észlelt szívnagyobbodásnak mindenesetre érdemes lenne utánajárni, ha ehhez pl. csökkent kamrafunkció is társul, akkor a Tenox nem a legjobb választás. Javasolt kardiológiai szakrendelés felkeresése.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk Itt kérdezhet

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. január 12., 11:04; Megválaszolva: 2012. január 15., 14:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: