Hogyan zajlik a csontvelő átültetés

Tisztelt Dr Nő/Úr! Január végén diagnosztizáltak nálam CLL-leukémiát, és már kapom a kemoterápiát.Olyan kérdésem lenne, hogy a csontvelő átültetés, az hogyan zajlik? Ha jó a donor, akkor hova kapom vissza a csontvelőt és tényleg igaz az, hogyha sikeres volt az átültetés akkor, tényleg sokáig kell steril szobában lennem? Az mennyi idő kb? És ha szeretnénk még babát tervezni, akkor lehet e még? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Váróczy László PhD válasza csontvelő átültetés témában

Kedves Érdeklődő!

Sok nehéz kérdést tett fel. Az első problémám: mennyire biztos, hogy Önnek - mindössze 2 hónappal a CLL diagnózisának felállítása után - allogén őssejt-transzplantációra lesz szüksége? Ez az eljárás ugyanis meglehetősen komoly és veszélyes beavatkozás, a CLL-nek csak az agresszívabb változatában szokás alkalmazni, ha más terápia nem elég hatékony. A transzplantáció lényege röviden a következő:

1. Olyan vérképzőszervi betegségekben alkalmazzák, ahol a csontvelő maga is nagyon beteg - nem termel elég sejtet vagy tele van daganatsejtekkel -, így a cél annak (csaknem) teljes kiirtása, majd egy új csontvelő-működés kialakítása idegen eredetű őssejtek segítségével.

2. Az egészséges őssejteket az ún. donor személytől nyerik, aki lehet rokon (leginkább testvér) vagy egy idegen, akinek az antigénrendszere nagyon hasonlít a betegéhez. Az őssejteket leggyakrabban a donor véréből nyerik ki, de származhatnak a csontvelejéből is, illetve az új alternatíva a köldökzsinórvér.

3. A transzplantáció előtt a beteg egy ún. kondicionáló kezelést kap, mely lehet kemoterápia vagy teljestest-besugárzás. Ennek hatására a saját (beteg) csontvelő kipusztul. Ezután a donor eredetű őssejteket egy egyszerű infúzió formájában (mint a vérátömlesztésnél) bejuttatják a beteg szerveztébe

4. Az új csontvelő kb. 3 héttel a transzplantáció után kezd el működni. Addig a beteg egy steril boxban tartózkodik, nehogy bármilyen súlyos fertőzést elkapjon. Sajnos legtöbbször mégis kialakul valamilyen enyhébb fertőzés. Közben szinte mindig szükség van vértranszfúzió adására is.

5. Az őssejtek megtapadása után is még hosszú hónapokig erős gyógyszereket kell szedni: antibiotikumokat, vírusellenes szereket, valamint különféle immungyengítő szereket, nehogy az idegen eredetű vérsejtek kárt tegyenek a szervezetben.

Sajnos a gyermekvállalás tekintetében elég rossz a helyzet. Amíg kemoterápiát kap illetve az erős gyógyszereket szedi (antibiotikumok, immungyengítők) , a teherbeesés tilos a magzatkárosodás veszélye miatt. A kemoterápia hosszú távú szövődményei miatt pedig nagyon sok beteg sterillé válik, és a teherbeesés lehetetlen.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2011. március 23., 08:28 ;Megválaszolva: 2011. március 23., 22:03
Kérdések és válaszok: Vérképzőszervi daganatok (leukémia, limfóma)
Csontvelő átültetés az egyetlen...
Tisztelt Webdoktor! Egy kromoszóma megfordulása miatt nem termel (ill. keveset) vörös vérsejtet a csontvelőm. Jelenleg két hetente kapok vért. A...
Vérkép, mikor túl magas mikor túl...
Tisztelt Dr nő! Voltam vérvételen és a Lym 41,5% a Mono 10,6% és a Neutro 44,9% ez a 3 dolog kapott csillagot. Érdeklődnék hogy mennyire érdemes ezek...
Vérképelemzés
Kedves Márta! Segítségét kérném az alábbi vérkép elemzésében. Ami miatt főként írok, az az NRBC, sosem találkoztam még ezzel a...
Labor lelet értékelése
Tisztelt Doktor Úr / Nő! Véleményt szeretnék kérni az ezen a linken található labor eredményről:...
Labor lelet plusz egyéb kérdés
Tisztelt Doktornő! A háziorvos a koleszterint említete, hogy az egy kicsit magas, de nem számottevő. 5,35 (