• Masszázs kemoterápia után / sugárkezelés alatt

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Hodgkin-limfóma miatt kemoterápiával (ABVD) kezeltek az elmúlt hónapokban, az utolsó kezelés február 2-án volt. Márciustól 17 alkalommal sugárkezelésre fogok járni. Masszázsra szerettem volna menni, mert be van állva a hátamon az izom, ám a masszőr azt mondta, nem biztos, hogy engedett ilyenkor a masszázs. Az lenne a kérdésem (a kezelőorvosom nem segít ilyen témákban, ezért fordulok Önökhöz), hogy ebben a helyzetben illetve ezen idő alatt van-e bármi ellenjavallata a masszázsnak? Ha igen, akkor csak a kezelés alatt, vagy a kezelések után is egy bizonyos ideig? Illetve van különbség vajon az egyes masszázs-típusok között ebből a szempontból? Köszönöm a segítséget előre is.

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a kemoterápia témában

        Hodgkin-kór miatt áll kezelés alatt. Ez egy rendszerbetegség - tehát az egész nyirokrendszert érinti, csak jó esetben korai felismerés és kezelés esetén csak a nyirokrenszer egy részére korlátozódik. Az orvosok főleg azt figyelik, hogy a rekesz egyik oldalán, vagy mindkét oldalán (fölül és alul) is megjelenik-e. Hála istennek általában csak az egyik oldalon van, legtöbbször a nyakon és a kulccsont fölötti árokban. Ilyenkor az alsó végtagok, has, deréktáj masszázs simán mehet. A hát és deréktáj izomzatának masszírozása szintén simán mehet, mivel itt nincsenek nagy "gyűjtő" nyirokcsomók, - bár nem írja meg, hogy testének melyik területen volt a Hodgkin-kór. Kiterjedt, súlyos, tehát III. vagy IV. stádiumú (rekesz mindkét oldalát érintő, vagy belső szervekre is terjedő) Hodgkin-kór esetén nem ajánlanék semmilyen masszázs kezelést, mert ilyenkor a betegség (és a kezelés) már annnyira megterheli a szervezetet, hogy inkább pihenés, regenerálódás lenne szükséges. A különféle masszírozási formák (thai, stb.) között ilyen szempontból nincs különbség. Jobbulást

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 23., 17:11; Megválaszolva: 2012. február 27., 14:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Asszonyom/Uram! Szeretném megkérdezni, hogy a plazmaadás jár-e bármiféle kockázattal? Hígul, vagy sűrűsödik-e a vér, ez hozzájárul-e betegség vagy betegségek kialakulásához? Heti, 2 heti, havi 1 plazmaadás a "javasolt"? Illetve...
        Myeloma multiplex betegségem van, melyet gyógyszeres kemoterápiával kezelnek másfél éve - sikeresen! A kezelés része, hogy vérhigitó injekciót adok be magamnak minden nap. Közben napi 1 tabletta Nootropil 1200 tablettát is szedek. Lehet-e ezt...
        Tisztelt Doktornő! Laborleletemben minden eredmény a határértékeknek megfelel, kivéve kettőt. A Hematológia részen a NEUT 45, 8%, ami a min. 50% alá esik, a LYMPH pedig 42, 8%, ami a 40%-os max érték fölé esik valamivel. Érdeklődöm, hogy...
        Tisztelt Doktornő! (korábbi kérdéseimhez fűzve), volt vírusszerológia is, EBV és CMV vírusra nézték, negatív! A mandulám is nagy még, alul néha fehér folyadék van a mandulánál, talán genny. A csomók megvannak, bár mintha kisebbek...
        Üdv, Találtam a hónaljam legalsó részén a hát-lepke izom(? )mellett egy nyomásra fájdalmas érzetet adó csomót. Igazából nem tudom eldönteni, hogy csomó-e mert valamikor vízszintesen hosszúkásnak találom, valamikor meg csomónak érzem....
        Tisztelt Doktor úr/nő! Olyan kérdésem fordulnék önhöz, hogy nagypapám(80 éves), tavaly derült ki hogy leukémiás, most kórházban van, kicsit fullad és nagyon sok benne a víz, ma megindult nagyon nála a víz. Ez mit jelent? Javulhat még?...