Visszatérő felső légúti megbetegedés

Tisztelt Doktornő/Úr! Kisfiamnak (másfél) folyamatos, visszatérő felső légúti problémája van. Jelenlegi panaszai: horkolás, garatban váladék, ami nem oldódik, az előbbiek miatt nem alszik. Ezek a panaszok most már hetek óta fennállnak. Természetesen voltunk orvosnál (többnél is) , de a kisfiam állapota mégsem javul. Az egyik orvos alváslaborba utalta és kilátásba helyezte a orrmandula műtétet, a másik orvos azt mondta, hogy ne vetessük ki a manduláját, mert az életkori sajátosságnak megfelel az állapota. Vérvételre is kaptunk beutalót, ez holnap lesz esedékes. 10 napig orrcseppet kapott, ill. egy Aerius nevű szert. Egyik sem hozott változást.: - (Az egyik orvos felírt Cedaxot, de azt mondta, hogy ezt csak végső esetben (ha már nagyon nem bírjuk a nem alvást) adjuk be a gyereknek. Éjjel 2 óránkét felébred (az egyként is nagyon rosszul alvó gyerek) . Próbálja lenyelni a garatban lévő váladékot, de nem tudja. Az orrából szinte semmit nem tudunk kiszívni. Az ágyát kicsit megemeltük, ez minimálisan javított az állapotán. Ahogy vízszintes helyzetbe kerül horkolni kezd. Ez a helyzet tarthatatlan, most már hetek (lassan hónapok) óta tart. Tavaly télen is volt egy elhúzódó náthája (2 hónapig tartott) , aminek torok-, fül-, hörgő-, tüdőgyulladás lett a vége. Végül a sok antibiotikumtól és a betegségektől annyira legyengült az immunrendszere, hogy vesemedence-gyulladása lett (vesetágulattal született/ezt gyermekklinikán kezelik) . Ezt szeretném elkerülni. Kérem, adjanak tanácsot. Köszönettel

Dr. Felszeghy Enikő válasza garatváladék témában

Kedves Kérdező!

Látatlanban nehéz okosat mondani, minden döntéshez szükséges a fizikális vizsgálat. Ennek ellenére azt gondolom, a leírás alapján, hogy nem fogják megúszni az orrmandulaműtétet. Ha lehetséges, és el tudnak menni gyermektüdőgyógyászhoz, azzal mindenképpen előrébb lennének, mert ő meg tudja állapítani, hogy esetleg az antibiotikum mellé más gyógyszer (pl. gyulladásgátló steroid) adása szóba jön-e. Kérem ezt beszéljék meg olyan orvossal, aki látja is a gyermeket.

Dr. Felszeghy Enikő
Dr. Felszeghy Enikő gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus
Kérdés: 2011. július 24., 10:58; Megválaszolva: 2011. július 24., 23:51
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Állandó légszomj
Üdvözlöm! Olyan problémám lenne, hogy kb. lassan 2,5 hete nem tudok mély levegőt venni, folyamatos légszomjjal küzdök egész nap. 98' óta...
Mellkas rtg lelet
Tisztelt Doktornő! Basalioma+laphámrák arcról való eltávolítás után, elküldtek mellkas röntgenre, mivel a szövettan rossz indulatú kategóriába...
Azbeszt kitettség
Ismerősömnek segítettem épület bontáskor. Körülbelül 30 m2-nyi régi palatőt vertünk szét kalapáccsal, kis darabokra, majd söpörtük össze és...
1 éve köhögök, több orvos látott
Tisztelt Doktornő! Lassan 1 éve köhögök, első 2 hónap száraz, majd október óta produktív. Reggel rengeteg slejmet köhögök fel, illetve...
Tüdő gombás betegsége
Tisztelt Doktor Nő! Feleségem tavaly novemberétől kemoterápiás kezelésben részesül. (B sejtes limfóma betegség) . Állapota ekkoriban már kritikus...