• COPD?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Még "csak" 25 éves vagyok, viszont 11 éves koromban volt egy komolyabb tüdőgyulladásom, valamint pár évvel ezelőtt 2-3 alkalommal akut bronchitist állapítottak meg, amikből szintén sikerült könnyen felgyógyulnom. Tavaly előtt augusztusban volt egy tüszős mandulagyulladásom, ami talán az előzőeknél is sokkal rosszabb volt, a gyógyulás óta viszont folyamatosan váladékozik a tüdőm, naponta 20-30x ki kell adnom magamból kisebb, röptethető mennyiséget. A tüdőm nem fáj, viszont elég kellemetlen, hogy csak úgy jönnek fel szinte kontrollálhatatlanul ezek az apróságok,amiket többnyire kénytelen vagyok a másik útra küldeni.. néha, a kezdeténél elenyésző mennyiségű alvadt vér is előfordult benne 1-2 napig, de az erőltetett köhögés miatt ez természetesnek tűnt (már pár hónapja nem köhögök, viszont rendületlenül "úsznak fel" ezek a kis sűrű nyálkadarabok). Tavaly májusban diákmunka miatt voltam tüdőszűrésen, ami meglepően pozitív lett, így beutaltak egy további vizsgálatra, ott a talált körömnyi foltot betudták a gyermekkori tüdőgyulladásnak vagy a 14 éves koromban történt bordatörésemnek. (édesapámnak is van egy búzaszemnyi foltja az előbbi miatt) Étvágyam van elég jó, nem fogyok. Ha rossz alvópozíciót találok magamnak, 1-2 tenyérnyi területen néha fáj a hátam, nem dohányzom, vagy csak elvétve (egész életemben max 4-5 dobozzal ha elszívtam), viszont anyai nagyapám állítólag hasonló tüneteket produkált, viszont nem ebbe halt bele. Lehetséges, hogy ez COPD? Ha elmegyek ugyanarra a tüdőklinikára (ahová tartozom), valószínűleg ugyanazt állapítják meg és elküldenek békével. Előre is köszönöm válaszát, W. Márk

        Dr. Boros Miklós válasza a légzőszervi betegség témában

        Tisztelt Kérdező! Legyen egy fül-orr-gégészeti szakvizsgálat, hiszen tisztázni kell, hogy nem-e az arcüregekből jön a váladék, esetleg egy krónikus mandulagyulladás tartja fenn a folyamatot. Az alvási pozícióval összefüggő fájdalom oka mozgásszervi lesz, emiatt sajátítson el gerinctornát és végezze minden nap. A COPD-ra jellemző tüneteket és panaszokat nem jelzi. A fül-orr-gégészeti vizsgálat után keresse meg a területileg illetékes tüdőgondozó intézetet és legyen egy légzésfunkciós vizsgálat. Ezekkel a tünetek végére lehet járni. Addig is kerülje a szennyezett levegőjű helyeket és a dohányzást teljesen hagyja el.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 23., 00:22; Megválaszolva: 2011. április 28., 09:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés