Esetleges tüdő fibrózis? (2)

A thorax CT (mely nem HR) minden tekintetben negativ volt. Sehol sem láthatók megnagyobodott nyirokcsomók és semmilyen rendellenesség a bronchiák körül sem. Egyedül szintén picit nem idetartózó rendellenesség az MR felvételeknél látható 8*15mm perikardiális ciszta és egy T8-as hemangióma. A bronchoszkópiát ugyebár azért végeztük csak el mert az orvos a CT felvétel alapján (ha nagyon kontrasztossá tette a felvételt) látott a jobb főbronchus környékén egy oly részletet melybe belecsíphetne. Amikor sikerült beszélnem hozzá PTX-ot követően, hogy indokolt volt-e igazán a mintavételezés és megérte-e (tudtam, hogy felléphet ez a komplikáció így nem okolni próbáltam csak reális választ kapni) megbánni láttam a dolgot mert ahogy ő fogalmazott ha látni akarja a CT-n lát valamit de ha nem akkor teljesen negatív a felvétel. 1 évvel ezelőtt Hawaii szigetéről jöttem haza amikor picit javulni látszottak a tünetek és megjavult egy rövid időre majd újból előjöttek panaszaim. Mellékesen nagyon aktív életet éltem (napi sport) és ez a légzési zavar tönkretette az életem. Most már pszihikailag is lerobbantam (diplomálásm is igénybe vett) és már nem tudtam elkülöníteni a szomatizált tüneteket a valósaktól. Pánikrohamok miatt eljutottem a hangulatjavítókig és immáron 2 hete hogy szedem őket és fejben nagyon rendeződtem:) Örülök neki, hogy legalább fény derült a próblémák eredetének egy részére de szeretném tudni, hogy van-e kevés esélye annak, hogy ez nem tüdőfibrózis hanem tényleg csak egy "heges" szövetbe csíptunk bele (orvosom szerinte ez lehet) és inkább egy idült bronchitis lehet. Ha van egy ici pici esélye is annak, hogy ez az interstitialis fibrosis ez nem a "komoly betegség" jele akkor én abban fogok hinni és kerülöm most egy rövid ideig a sugárzásokat és vizsgálatokat "mert még beteget csinálnak belőlem". Ezt tanácsolta a kórház főorvosa. Üdvözlet és köszönöm előző válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Boros Miklós válasza légzőszervi betegség témában

Tisztelt Kérdező!

A szövettani lelet rendkívül aspecifikus, így ez alapján, főleg negatív CT lelet birtokában nem lehet kimondani, hogy Önnek tüdőbetegsége van. Az egészséges életvitelt és a pánikbetegség kezelését érzem elsődlegesnek. Amennyiben panaszai nem javulnak és a légzésfunkció muatat eltérést (testpletysmographia) , akkor javaslok HR CT vizsgálatot és sebészi biopsziát, ha pozitív a CT.

Kérdés: 2011. január 06., 21:29; Megválaszolva: 2011. január 10., 09:35
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Kell aggódnom?
Üdvözlöm Doktornő! Ma jött meg a tüdő ct eredményem és szeretném tudni mi a bajom,kell e aggódjak a leírtakkal kapcsolatban? Válaszát előre is...
Mellkhas szúrás terhesen
Tisztelt Doktornő! 15 hetes kismama vagyok.Szúró,égő érzést tapasztalok már 5 hete a mellkhasomban.Leginkább a nyelőcső,szegycsont irányában,de...
Légzésfunkció
Kedves Dr bő! Légzésfunkciom eredménye a következő! FEV1 79%.Fev1Vc 89%.Segítene nekem ezt értelmezni? Ez nagyin rossz erednény? 42 éves...
Köhögés, szédülés
Jó estét! December 16. - án szültem császármetszéssel, márt ott a kórházban elkezdődött egy köhögés, de mára nagyon erőssé vált, rengeteg...
Folyékony szappan belélegzése