Dr. Boros Miklós részére/dörzszörej majdnem 3hónapja.

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon köszönöm a gyors válaszát! A gyógyszerrekkel az a gondom, hogy majdnem két hónapig szedtem nem szteroid gyulladáscsökkentőt (diclacot) , egy hétig szedtem szteroidot (medrol) , szedtem több hétig köhögés csillapítót, és most gyakorlatilag fájdalomcsillapítókkal telnek a napjaim.: (Szerintem 29 évesen túl sok gyógyszert szedek.

Ha nem érzem a recsegést a levegővételnél, akkor izomgörcsszerű fájdalomtól szenvedek. A fizikai kímélet is több hónapja tart. Már nem tudom, hogy mit tegyek. Amellett, hogy szedtem már két hónapig mindenféle gyulladáscsökkentőt, próbáljak még egy hét nem szteroid kúrát? Jelen pillanatban ha már nagyon fáj akkor algopirynt veszek be. Panalgorin és cataflam is rendelkezésemre áll! ezek segítenek? Bemásoltam az előző levelet, hogy emlékezzen a "beszélgetésünkre"! Köszönöm a válaszát, egyúttal Kellemes Ünnepeket Kívánok Önnek!

 

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

LAssan 3 hónapja kaptam egy mellhártyagyulladást, melyet kikezeltek antibiotikummal, gyulladáscsökkentőkkel, fájdalomcsillapítókkal. Azonban a mellkasomban megmaradt a recsegés, melyet levegővételkor érzek. Ezt az orvosok dörzszörejnek hívják. Ez a zörej azonban nem állandó, hanem időszakos. Van, hogy napokig nem érzek semmit, aztán meg napokig szenvedek a recsegéstől és fájdalomtól. A CT vizsgálatom eredménye negatív: "tüdők jó légtartók, intrapulmmonalisan körülírt eltérés nincs. Infiltratio nem mutatkozik. Spec-re utaló jel nincs. Pleurális folyadék nem látható. Pleuralemezek megtartottak. Hilusokban, mediastinumban, pathologias nagyságú nyirokcsomók nem mutatkoznak. Cor. nem nagyobb, kp. állású. MEllkasi nagyerek norm. lefutásúak. REkesz alatti metszeteknél mellékvesék szabályosak.FElhasi és retroperitoneális szervek épnek látszanak. vélemény: org. eltérés nem volt kimutatható." Ha nem látható elváltozás a mellkasomban, akkor mi okozza a recsegést? Hova, milyen gyógyászati területhez forduljak? Izom probléma lehet? Nagyon várom válaszát, mert a recsegés igencsak befolyásolják a mindennapjaimat, és 3 hónap után már elég kellemetlen!

     
 

Tisztelt Kérdező!

A mellkas CT eredménye megnyugtató. A mellhártya dörszöreje miatt szedjen non-steroid gyulladáscsökkentőt (pl. ibuprofen) legalább egy hétig. Más gyógyszeres kezelés nem szükséges, viszont lényeges a fizikai kímélet és a dohányfüst, szennyezett levegőjű helyek kerülése.


Üdvözlettel,
Dr. Boros Miklós, általános és mellkassebész szakorvos

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bodnár Edina válasza mellhártya témában

Tisztelt Kérdező!

A leírt gyógszeres kúrákkal kimerítettük a kezelési lehetőségeket. Egy hetes szteroid kúrát nem gyakran alkalmazunk. Amennyiben mellhártyagyulladás lenne a  panaszok hátterében már javulnia kellett volna. Javaslom, hogy szedjen magnéziumot és B vitamint rendszeresen és egy-két hét után kezdjen egy ibuprofen kúrát. Lényeges, hogy ne szadjen egyszerre több, ugyanabba a hatáscsoprtba tartozó gyógyszert. Ha valamit el kezd szedni, az ne alkalomszarű legyen, hanem az előírt dózisnak megfelelően alkalmazza. Kifejezett fájdalom, láz esetén egy ellenőrzésre a tüdőgyógyászatra el kell menni.

Kérdés: 2010. április 02., 20:31; Megválaszolva: 2010. április 02., 20:31
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
letapadt mellhártya
Tisztelt Cím! Letapadt mellhártyának mi a kezelési módja? Mit ajánlana? Nem szteorid típusú gyulladáscsökkentők nem használnak. Gyógyítható...
Mellhártyára további kérdés
Kedves Dr. Csuth Ágnes! Először is nagyon köszönöm a gyors válaszát a két és fél hónapja tartó mellhártya problémámra. Azt ajánlotta, hogy...
Oldalban érzett fájdalom - Mitől...
Pár napja furcsán fáj a bal oldalam. Kb. a bordáimtól indul, majdnem elölről és hátrafelé húzódik a hátam felé enyhén lefelé. Leginkább...
Tüdő röntgen
Tisztelt Doktornő! Az alábbi diagnózist kaptam, be nem azonosított vírusfertőzést követő kivizsgáláson. 94-95% saturációs értéket mértek...