• Nehéz levegő-nem fáj, nem szúr

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Pár napja nehezen veszem a levegőt, nem szúr, nem fáj, csak olyan, mintha nehezebben áramolna, ezzel együtt a karomban és az izmaimban gyengeséget érzek. Ezek sokszor elmúlnak, sokszor felerősodnek. Szinte rohamszerűen jelentkeznek. Ezenkivül nagyon fáradékony is vagyok. Novemberben volt egy kisebb mandulaműtétem, mely előtt kivizsgálásokon vettem részt az altatás miatt. Ekg-n is voltam, ahol azt mondták, hogy majd egyszer menjek vissza kivizsgálásra, mert annyira nem lett jó az eredmény. Kérdezték dohányzom- e, iszom-e kávét.. (azóta egyiket sem). Az altatóorvos műtét előtt minden leletemet vegignézte és azt mondta, hogy semmilyen szervi elváltozást nem lát a szivemmel kapcsolatban, csak az látszik, hogy stresszes a munkám, sokat dolgozom, stb. Aggódom, hogy valami a szívemmel vagy a tüdőmmel lehet és reménykedem, hogy csak valami gyors lefolyású virus vagy valami hasonló.

        WEBBeteg szakértő válasza a nehéz légzés témában

        Tisztelt érdeklődő,

        Megtisztelő érdeklődésére egyértelmű választ nem tudok adni anélkül, hogy ne azt tanácsoljam fordítson rá pár órát, és egy rövid kivizsgálással el tudjuk dönteni, hogy amit panaszol az valamelyik szervének a rossz működése miatt van, vagy csak az ön által is említett nagyobb pszichés megterhelés következtében. Válaszomban ezt és azt a lehetőséget is megpróbálom vázolni. A légzés teljesen automatikus folyamat, szabályozása bonyolult és " mi személyesen" nem kellünk hozzá, alvás közben is vesszük a levegőt.

        Ha a nyugalmi légzés valamilyen ok miatt ( szív vagy hörgőszükület) nehézítetté válna, akkor erre felébredünk. Ha gyakran és sokat figyeljük légzésünket ez " nehézzé kezd válni" és a légző mozgások érzékelése nehezebb izommunkának tűnik majd. Ennek az lesz az eredménye, hogy többször és erősebben lélegzünk be és ez szédülést, zsibbadást okozhat, mert az erőltetett be és kilégzés ha nem fizikai terhelés következménye, akkor kilélegzi a széndioxidot, ami az említett panaszokat okozhatja, kálcium hiányhoz hasonló izomgörcsöket produkálhat. De ahhoz, hogy ezt Önnek így le merjem írni, hogy panaszait ez okozza, előbb ki kéne zárni a szervi eltéréseket. Egy légzésfunkciós vizsgálat, egy nyugalmi és terheléses EKG és vérgáz vizsgálat esetleg egy mellkas rtg. Ez nem vesz igénybe többet, mint maximum 2-3 órát, ha előre van tervezve. Ha a vizsgálatok negativak, vagyis nem tudunk kimutatni semmilyen kóros eltérést, akkor mozgást a szabadlevegőn, fizikai terhelést és kikapcsolódást javasolnék Önnek. Az elvégzett mandula-műtétetnek biztos jól meghatározott oka volt. Ezért javasolnám a panaszainak gyors és teljes kivizsgálását.

        Dr. Brúgós László pulmonológus-allergológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-03-03 21:09:58; Megválaszolva: 2011. július 27., 12:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Körülbelül 2 hete nehezen veszem a levegőt és a mellkasom is szorít néha. Az lenne a kérdésem,hogy mi okozhatja ezt? Köszönöm!

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés