Aggodnom kell a férjem egészségéért?

Férjem 38 éves és 14 évig  dohányzott, kezdetben napi  fél csomagot, majd az utolsó 2-3 évben elérte az 1 csomagot. Most már 5-dik éve, hogy leszokott.Kezdetben azt hittem, hogy a mindenreggeli köhögés és köpködés attól van, hogy a szervezete tisztul a nikotintól, de ez még mindig tart. A köpet áttetsző, néha sárgás amikor meg van náthásodva.Éjszaka gyakran horkol, és volt 1-2 alkalom, hogy alvás közben sürűn vette a levegöt egész rövid ideig. A várnyomása magas, már 2 éve szedi a vérnyomáscsökkentőket. Miután leszokott a dohányzásrol felszedett kb 10 kg, de szerintem nincs tulsulyban, hanem előtte volt sovány. Magassága 179cm és 86 kg. A munkahelyérol minden évben orvosi vizsgálatra küldik  ahol telyesen minden szervüket átvilágitják és nem találtak semmi rendellenességet.Én mégsem vagyok nyugodt.nem tudom hogy nem volna-e jobb egy tüdő röngen?

Dr. Csuth Ágnes válasza dohányzás témában

Tisztelt Kérdeő!

 

Férje esetében az évenkénti mellkas rtg valóban indokolt. A horkolás és a panaszok miatt keressen fel egy fül-orr-gégészeti szakrendelést. 5 évvel a dohányzás elhagyása után már nem tud hasonló panaszokat okozni.Üdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, háziorvos

Kérdés: 2009. augusztus 13., 11:13 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 13., 11:13
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Dohányzás
Tisztelt DR 40éve dohányzoknehéz leszokni,a cigeretárol.Az elektromos cigarettával minimálisra 1/3 szálra tudtam lecsökenteni a cigaretta...
légmell, PTX
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2 héttel ezelőtt alakult ki a PTX-m amelyet a bordák között mellkasba vezetett csővel szüntettek meg. A kérdés számomra az...
Dohányzásról való leszokás utáni...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Pusztán érdeklődésből teszem fel a kérdésemet, nem mint beteg. 15 éves koromtól majdnem 23 éves koromig, vagyis kb. 7, 5...
Tabex
Tisztelt Doktornő! Hátha ön tud segíteni. Miért nem forgalmazzák MO-n a tabexet? A neten olvasva - az összes környező országban kapható és jók...
Dohányzás (leszokás után)
50-évig dohányoztam most hat hónapja, hogy lemondtam róla. Kérdezni szeretném a tüdöbe lerakodott kátrány részben vagy bizonyos idő után teljesen...