Tüdőembólia?

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

19 éves vagyok és több mint egy éve Yasminelle nevű fogamzásgátlót szedek. Sajnos már 7-8 éves korom óta légzési nehézségekkel küzdök. Azonban ezek 1-2 hónapja súlyosabb, gyakoribb lett. A belélegzés a nehéz. Tüdőgondozónál csináltak légzésifunkció tesztet, elég alacsony lettek az értékek. Röntgent is csinált, pici fóliára, és azt mondta, hogy nincs semmi. Asztmára kaptam gyógyszert és allergiára, viszont ezek nem segítettek, abba is hagytam őket. Edelényre mentünk és az ottani orvos is csinált légzésfunkció tesztet, mely elmondása szerint tökéletes volt. Azt mondta, hogy szükség lesz pajzsmirigy vizsgálat és hormonok, de ez csak biztonság kedvéért.

4 hete háziorvoshoz fordultam mellkasifájdalom, szúrás miatt. Ott csináltak EKG-t. Csak annyit mondott, hogy magas a pulzusom.

Pajzsmirigy ambulanciára csak októberbe kaptam időpontot. Viszont a trombózistól és a tüdőembóliától is félek. Lábam nem visszeres, nincs bedagadva.

Azt szeretném tudni, hogy egy mellkas rötgen pici fólián megmutathatja e a tüdőembóliát. Nagyon megköszönném ha Ön is leírná a véleményét, hogy mi bajom lehetne.

Válaszát előre is köszönöm!

     
 

Tisztelt Kérdező!


Az allergia és asztma  valószinűbb panaszai okaként, mert ezek, elmondása szerint régóta fennállnak és annak ellenére, hogy nem érezte jobban magát utána, de a légzésfunkcióját normalizálta. A pajzsmirigy vizsgálatot nem ártana megcsinálni, de inkább allergia és asztma irányába nézettesse meg magát. Az embolia nem valószinű, de ennek kizárására angio CT kell, nem elég a mellkas felvétel.

 

 

Kedves Doktor Úr!

Az allergia elleni gyógyszert 11 napig használtam, asztma ellenit pedig 1 hétig sem. Ezektől úgy éreztem sokkal rosszabbul vagyok és véleményem szerint depressziós is lettem az allergia elleni gyógyszertől.

1 hét abbahagyás után fordultam az edelényi orvoshoz. Aki azt mondta, hogy szerinte ez nem pulmonáris eredetű betegség.

 

WEBBeteg szakértő válasza allergia témában

Tisztelt Kérdező!

Köszönöm kiegészítő válaszát. Most is csak annyit tudok mondani, hogy panaszai jellege miatt és korára való tekintettel nem valószinű a pulmonális embolia. Ha a rossz légzésfunkciós vizsgálat után nem igen szedte az antiallergiás és antiasztmás gyógyszereket és még rosszabbul is lett tőlük, akkor én is osztom az edelényi kolléga véleményét, hogy ez nem tüdőbetegség ami Önnek a panaszait okozza. Célszerű lenne tisztázni mit ért Ön a légzési nehezségek alatt? Mikor, milyen körülmények között jelentkeznek, mennyi ideig tartanak, mire szűnnek? Fennáll-e annak a lehetősége, hogy mindig hasonló körülmények között vannak panaszai? Fizikai terheléskor mi történik? Stb, stb. Ezeket kéne tisztázni és alapos kivizsgálást csinálni, mert  előfordulhat, hogy egy két tünet alapján nem sikerül azonosítani a kiváltó okot. Szerintem ezt a kérdést inkább "élőben " kéne megvizsgáltatni, mint levélben, mert nem nagyon látok rá esélyt, hogy sikerrel járjunk.Üdvözlettel: Dr. Brugós László

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. augusztus 08., 22:06 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 08., 22:06
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Egy hete kaptam allergia és aszthmás...
Az diprophos injekció után egy héttel is állandó nehezlegzesem van nincsenek rohamaim de nehezen kapok levegőt néha néha kohogok szárazon. Ventolin...
Asztma, nehézlégzés, allergia
Tisztelt Doktor Úr / Nő! Egy éve küszködök nehézlégzéssel, asztmával, de még csak kezdeti szakaszban vagyok azt mondták. Kiskoromban (5éves...
Ez lehet tüdörák?
Jónapot! Hosszabb idelye kohogok, nem túl gyakori és nem is kínzó kohogés ez de mégi általános.. a torkomban az ádámcsutkám alatt néha érzek...
Mellkas CT
Tisztelt Doktornő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi lelet értelmezésében. Mit jelentenek a gócok? Elvégzett vizsgálatok...
Felső/Alsó légúti tünetek
Tisztelt Doktornő! Az ügyben szeretném a segítségét kérni hogy az elmúlt 7-8 hónapban a munkahelyemen lévő ablaktól nem messze szabad...