Tüdőgyulladás a kislányomnál

Tisztelt Gyermekorvos!

Kislányomat, aki 2 éves és 9 hónapos, 4 hete elvittem a háziorvoshoz, mert szerintem furán lélegzett, hőemelkedése volt (37, 1, de közben a leghátsó rágó fogai jönnek) ő meghallgatta és közölte, hogy a gyereknek tüdőgyulladása van, amit a rtg meg is erősített. Kis diónyi halvány  gyulladásos beszűrődést találtak a jobb hilus alsó pólusánál, mindkét oldalon perihilarisan jelentős rajzolatfokozódást, bronchialis pangás jelei ábrázolódtak. Nagyon megdöbbentem, mert a gyerek nem köhögött, nem volt náthás és semmi tünete nem volt a nehézlégzést kivéve.

A gyermek 2 garnitúra antibiotikum és hörgőtágító után a doktornő szerint meggyógyult, majd az első rtg után 4 hétre controllt kért. A rtg sajnos nem lett negatív. A rekesz éles kontúrú, sinusok szabadok, perihilarisan diónyi, foltos beszűrődés van a jobb oldalon. Cor.a orta normalis. A gyerekorvos tovább küldött bennünket pulmonológiai szakrendelésre, de sajnos csak jövő hétre kaptam időpontot (de csak  magánrendelésre) és nagyon aggódok, hogy mi lehet ez.

A cumisüvegről most szoktunk le és sajnos gyakran félrenyel.

Néha horkol éjjel, de mostanában nyitott szájjal is alszik.

Várom válaszát,

Köszönettel

Takács Éva

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza tüdőgyulladás témában

Kedves Anyuka!

A félrenyelés valóban oka lehet a kialakult tüdőgyulladásnak, de a félrenyelés pillanatában heves köhögés szokott jelentkezni (Főleg, ha valamilyen apróbb olajos magvat, játékalkatrészt szippant le a hörgőkbe) . Tehát át kell gondolni, hogy előfordulhatott -e ilyesmi. A kivizsgálás során rtg átvilágítást, alapos gyanú esetén bronchoscopiát szoktak végezni az idegentest kimutatására, melynek segítségével az eltávolítás is kivitelezhető. Ez után a gyógyulás teljes.

Mindenképpen további vizsgálatokra van szükség a pontos diagnózis kimondásához.

Üdvözlettel: Dr. Földes Krisztina, gyermekgyógyász-pulmonológus

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. június 15., 13:20; Megválaszolva: 2009. június 15., 13:20
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Sóterápia Covid után
Kedves Doktornő, Érdeklődni szeretnék, hogy Covid utáni elhúzódó nehézlégzés és tüdőproblémák esetén, ajánlott-e a száraz sóterápia?
Lelet eredmény
Kedves Doktornő! Ma voltam mellkasfelvételen ,és megkaptam az eredményt amiben kérem segítségéz eligazodni. Covidos voltam jelenleg nagyon...
Mellkasröntgen lelet értelmezése
Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét szeretném kérni elkészült mellkas rtg. felvétel értelmezésével kapcsolatban, illetve abban, hogy a leírtak...
Diszkrét tüdőgyulladás DAB
Tisztelt doktornő! Nagyjából március végén kialakult tüdőgyulladásom van, hivatalosan márc 31én mutatta ki a CT, amelyen ez szerepel: A tüdőben...
Légzésnehézség
Tisztelt Doktornő, 7. éve egyáltalán nem dohányzom. 
Néhány éve, időnként enyhe légszomjszerű rohamok törnek rám. Az elsők annyira enyhék...