• Tüdőrák tünetei?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. !

        19 éves tanuló vagyok. A tegnapi nap ( március 5. ) óta erős tompa szúrás szerű fájdalmat érzek a melkhasfalam jobb oldalán a mellem alatt. Kisebb lélegzetvételkor nem érzem de a kicsit nagyobbak mindig fájdalommal társulnak, valamint kiegynesítem a tartásom szinte lehetetlen nagy levegőt vennem. Jobbra, balra dőléskor is érzem, főleg ha a mellem alatt megnyomkodom kicsit már akkor is érzem a fájdalmat. Már régebben is éreztem azt a fádjalmat de csak rövid ideig tartott és éppen ezét letudtam azzal hogy biztosan benn szorult 1 kis levegő. De ez már 2 napja tart  és így az alvás is elég nehezen megy mivel nehezen találok oylan fekvőhelyzetet ahogy nem fáj. Néhány hete és előtte is észrevettem hogy bizonyos területeken ( hónalj, melkasfal, csuklóm felett ) a bőröm nagyon érzékeny volt. Szeptember óta dohányzok ami nagy % ban növeli a  tüdőrák esetét, valamit azóta bizonyos napokon köhögök és mintha a hangszálaimra lerakódott volna valami.
        Olvastam a  tüdőrák tüneteiről, de a kérdésem az lenne hogy ez leeht mástól e vagy ez már a tüdőrák jellegzetes tünetei?
        Előre is köszönöm a válaszát.

         

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a mellkasszúrás témában

        Tisztelt Kérdező!


        Tüneteidnek semmi köze a tüdőrákhoz. A tüdőrák sajnos nagyon sok esetben annyira nem jellegzetes tüneteket produkál, hogy szinte lehetetlen csak a tünetek alapján időben felismerni. Ehhez sajnos bizonyos mértékben
        "szerencse" is kell, hogy az elkészült mellkas felvételen időben fel lehessen fedezni a tüdőrákra jellemző elváltozást. Ez a betegség nem ilyen fiatal korban jelenik meg,  40 év feletti korban jelentkező panaszok és több mint 20-30 éves dohányzás, de más tényező is hozzájárul kialakulásához.

        Ennek ellenére, most kéne nem rászokni a dohányzásra, még mielőtt szenvedélyeddé válna és nehezebb lesz a leszokás.  A tüneteid inkább valamilyen izomhúzódásnak, megerőltetésnek, virusfertőzésnek ( érzékeny bőr), vagy beszorult levegőnek tűnik. A vírusinfekció annál is inkább valószínű, mert köhögsz és hangszáladra lepedék rakódik. Ennek ellenére, ha nem szűnnek, főleg a fájdalmaid, kérjed háziorvosod, mert egy légmelled ( pneumothorax) azért lehet, ez ilyen korban előfordulhat. Csak bátorítani szeretnélek, hogy továbbra is ilyen figyelmes legyél szervezeted reagálásaira és akkor időben el tudsz kerülni bármilyen komolyabb bajt.


        Tisztelettel:

         

         Dr. Brugós László

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-08 20:28:13; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 07:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: