Mi lehet ez?

Kedves Doktorúr/Doktornő! Barátom pár napja nem érzi túl jól magát. Egy reggel nehéz légzéssel, légszomjjal és kézzsibbadással kezdődött az egész. A zsibbadás elmúlt és napról napra jobban van, de még mindig nem teljesen. (5napja tart) Rossz a közérzete és még a nehezebb légzést is érzi. Volt orvosnál, tüdőgondozóban, gégészeten, belgyógyászaton, de mindenhol azt mondták semmi baja sincs. Önök szerint mi okozhatja ezt? Nagyon zavaró, hogy sehol nem mondanak semmit.Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza nehézlégzés témában

Tisztelt Kérdező,

Nagyon nehéz leírása alapján, anélkül, hogy barátját látnánk, vagy megvizsgálnánk véleményt mondani. Bátorításként, ha már egyszer több szakorvos is látta olyan nagy baja csak nem lehet. Én csak találgatásokba tudnék bocsátkozni. Vagy egy influenza-szerű megfázásra ébredt, anélkül, hogy hőemelkedése, láza, vagy valamilyen fájdalma lett volna és ezek hatását érezte. El fog múlni! A kézzsibbadás reggel nem egy ritka dolog, ráfeküdt egy kicsit tartósabban az éjszaka folyamán és megnyomott egy ideszálat. Én is gyakran ébredek zsibbadással, mert mélyen alszom. Természetesen ez pár percen belül el is múlik. Barátja lehet eddig nem érzett hasonlót és erre ébredve megijedthetett. Ez is csak feltevés.

A hirtelen, alvásból felébredve, még nem teljesen éber az ember és az ilyenkor átélt stressz erős hatással is lehet, és nehézlégzést okozott, ami aztán nem múlt el. Fiatal korban a nehézlégzések, melyeknek hátterében betegség áll elég könnyen felfedezhetők orvosi vizsgálattal. Ezért gondolom, hogy olyan nagy baj nem lehet. Nyugtassa meg, hogy nincs semmi baj. Menjen vele sétálni, ki a szabadba ameddig tart ez a novemberi tavasz, vagy menjenek úszni, ha van rá lehetőség. A stressz okozta nehézlégés vagy megszűnik fizikai terhelésre vagy enyhül jelezve, hogy nem tüdő vagy szív eredetű.

Tisztelettel: Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus

Tisztelt Kérdező!

Terápiát igénylő pszichiátriai betegségek ritkán szoktak azzal kezdődni, hogy a beteg erre ébred és előző este még semmi gond nem volt... A beteg és a részletek ismerete nélkül tehát nem könnyű választ adni a kérdésre.

Ha a szervi okokat valóban ki lehet zárni, és ezirányban alapos vizsgálatok történtek, akkor az Ön által leírtak szorongásos jellegű rosszullétnek is tekinthetők. Ennek sok oka lehet, talán a leggyakoribb a fáradtság, kimerültség, alváshiány, stressz, amin esetleg túl sok kávé-energiaital fogyasztása még csak ronthat, és a szervezet ilyen tünetekkel jelzi a kimerültségét.

Egy másik lehetséges verzió, hogy tételezzük fel, a barátja érzékenyebb, lelkizős, akár hipochondriára hajlamos alkat. Ha igen, akkor bizony még az az egyszerű ok is elkézelhető, hogy egy éjszaka szimplán "elfeküdte" a karját, ami nyilván 1-2 napig is lehet kellemetlen. Ha ő ettől a kelleténél jobban megijed, súlyos betegségre gyanakszik, akkor ez az egyébként múló érzés önálló pszichés betegségérzéssé is dagadhat!

Pár napot pihenjen, különösen ha jelentős stresszel jár a munkája, életvitele. Ha a panaszok nem múlnak el, javaslom pszichiátriai szakrendelés felkeresését, ahol megfelelő kivizsgálás történhet, és ha valóban szorongásos-pánik jellegű probléma igazolódik, megfelelő terápia indítására is mód van.

Jó egészséget kívánva:

Dr. Dinya Zoltán

Kérdés: 2008. november 02., 22:11; Megválaszolva: 2011. augusztus 12., 07:59
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Légzésnehézség
Tisztelt Doktornő, 7. éve egyáltalán nem dohányzom. 
Légszomj/nehézlégzés
Üdvözlöm! Abban kérném a segítségét, hogy hetek óta nehéz légzéssel küzdök. Éjszaka nem jelentkezik, vagyis nem ébredek meg rá, hogy...
Légszomj, fulladásérzés
Tisztelt Dr. Nő/Úr! Légszomjal küzdök már 2 éve. Nem tudom mi lehet a probléma. Követvezők a tüneteim. Hirtelen fellépő nehézlégzés. Munka...
Biztos jól kivizsgálták?
Tisztelt doktor nő! 19 éves lány vagyok, nem vagyok túlsúlyos, sem cukros sem pajzsmirigyes. 8 hónapja tettem le a cigit mert észrevettem , hogy ha...
Izombetegseg, tudobetegseg?
Tisztelt doktorno! Aggodva irok Onnek. Eleg panikolos, aggodos ember vagyok, most elegge megijedve. Par hete vettem eszre magamon, hogy beszed kozben van...