• Passzív dohányzás mennyi idő/mennyiség után káros?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/doktorúr! A nagypapám sajnos láncdohányos. 4 órás autóút alatt végig cigarettázott. A vezetői oldalon nyitva volt ugyan az ablak, de én mellette ülve belélegeztem a füstöt. Amikor nála vagyok vendégségben akkor is mindig mellettem dohányzik, próbálom kerülni olyankor, de nem mindig sikerül. Mennyi idő/mennyiség után leszek beteg, például COPD (krónikus obstriktív tüdőbetegség) vagy érszűkület, asztma, tüdőrák vagy akármi egyéb betegség? Mintha nehezebben kapnék levegőt, ezért utána olvastam a passzív dohányzásnak, és eléggé megijedtem. Még visszafelé is 4 órán át szagolnom kell a füstöt, milyen bajom lehet belőle? Nemrég voltam tüdőröntgenen sérvműtétem miatt, az nem mutatott rendellenességet.

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a passzív dohányzás témában

        Kedves Kérdező! A passzív dohányzás valóban ártalmas az egészségre, nem véletlenül szabályozzák már törvényben a nyilvános helyen történő dohányzást. Véleményem szerint nem felelős viselkedés a dohányostól, ha családtagjai egészségét veszélyezteti! Azt nem lehet megjósolni, hogy kinél, mennyi passzívan "elszívott" cigaretta okoz betegséget,de tapasztalataim szerint ehhez éveken keresztül rendszeresen belélegzett füst szükséges. Jelenleg Önnél nem valószínű tüdőbetegség kialakulása, de próbálja nagypapájával megbeszélni, hogy a jelenlétében ne dohányozzon ,ezzel saját egészségét is óvja. Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. augusztus 22., 16:34; Megválaszolva: 2019. augusztus 24., 10:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: