• Asztma vagy COPD?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 2003 óta allergiás asztmás vagyok, de ez kitárólag a tavasztól őszig tartó időszakban okozott panaszt. Ezért a gyógyszereimet is csak ebben az időintervallumban szedtem. 20 éve dohányzom. Eddig a helyi tüdőgondozóba jártam éves ellenőrzésre:tüdőröntgenre és légzésfunkcióvizsgálatra. Minden rendben volt. Idén magánorvoshoz mentem, a tüdőröntgen itt is rendben,de a légzésfunkció eredményének elemzésével nagyon megijesztett a doktornő. FVC:139, FEV 1.0:98, FEV1.0/FVC:76, FEF25-75:38, PEF:103, MTT:160 Az igazgsághoz az is hozzátartozik, hogy a vizsgálatot megelőző két hétben át szerettem volna szokni az e-cigarettára, de nehézlégzésem lett, "érezni kezdtem" a tüdőm, fájt a szívem, a fulladásra alkalmanként Ventolint használtam. Ha az első három érték viszonylag jó, akkor a FEF25-75 valóban súlyos COPD-t jelent? Vagy az e-cigaretta miatt lehet gyulladás és ez a kapott gyógyszerrel (Foster spray 100mg 2x2 puff) remélhetőleg helyreállítható? Lehet-e köze a rossz FEF eredménynek a magas vérnyomásomhoz, illetve azon keresztül valamilyen szívproblémához? Köszönöm válaszát!

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a aszthma, nehézlégzés témában

        Kedves Kérdező! A légzésfunkció értékei a normál tartományban vannak. A FEF értékek nagyon változóak, és nem diagnosztikus jelentőségűek. Sajnos a dohányzás egy idő után okozhat COPD-t ezért mindenképpen próbáljon meg leszokni. Jelenleg, úgy tűnik, hogy nehézlégzését allergiás eredetű aszthma okozza, ami a kapott gyógyszerektől javulni fog, A magas vérnyomásnak, és szívpanaszoknak a dohányzáshoz van köze. A dohányzás előidézheti és ronthatja azokat! Még egy érv, a leszokás mellett! Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. június 01., 18:53; Megválaszolva: 2019. június 03., 19:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: