• Tüdőgyulladás vagy tumor?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Édesanyámat február 13-án, hétfőn tüdőgyulladás gyanúval küldte be a háziorvos a tüdőgondozóba. Mellkasfelvétel készült, ahol a gyulladásos terület (homályos rész) mellett jobb oldalon az orvos észrevett egy 28 mm átmérőjű, éles kontúrral határolt, majdnem homogén foltot. A papírjára a következő került: tüdőgyulladás, hörgőgyulladás és egyéb gyanított betegség. A főorvos azt mondta, okozhatja a gyulladás, de lehet tumor is. Általános vérvételi eredménye volt egy héttel korábbról, ami szinte tökéletes, a fehérvérsejtszám egy picit magasabb. Antibiotikumot, hörgőtágítót kapott a gyulladásokra és porlasztania kell. Jövőhét hétfőn ismétlik a röntgent, miután elfogyott a gyógyszere. Másnap (tegnap) vissza kellett menniük, összegyűjtve minden tavalyi lehetséges vizsgálati eredményt. 2016. december 23-án Miskolcon csontsűrűség vizsgálaton esett át, ahol teljes felvétel készült a tüdőről, több irányból is. Ezen a folt nem látható. Ugyanezen a napon, este nagyon beteg lett, vírusfertőzéssel (hányással) szenvedett 2 napig, majd ez áthúzódott a felső légutakra és a háziorvos a két ünnep között légcsőhurutra kezelte. Meggyógyult és most, 5 hét után tüdőgyulladása van. Teljes hasi uh vizsgálaton is volt tavaly novemberben, ami negatív. Semmit sem találtak. Azt szeretném kérdezni, lehetséges az, hogy az a folt a gyulladás miatt látható a tüdőn vagy esetleg a decemberi hörgő vagy tüdőgyulladásból maradt vissza valami hegesedés? Illetve létezik-e olyan daganatfajta, ami 4-5 hét alatt 28 mm-esre nő, hiszen év végén még nem volt ott. Átgondolva a tavalyi évet, az eltelt hónapokat, semmi panasza nem volt. Egészséges, nem köhög, nem krákog, nincs nehézlégzése csak most a gyulladás miatt. Nem volt váladék, amit rendszeresen felköhögött volna. Nem fogyott, inkább hízott 2-3 kg-ot. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a tüdőgyulladás vagy daganat témában

        Kedves Kérdező! Egy nagyon fontos dolgot nem írt le, hogy dohányzik-e, vagy dohányzott-e édesanyja, ugyanis a dohányzás jelentősen fokozza a daganat kockázatát. Sajnos, van olyan daganattípus, ami 4-5 hónap alatt is megnő 28 mm-es nagyságúra. Természetesen addig kár találgatni, amíg a kontroll mellkas röntgen el nem készül. Remélhetőleg a gyógyszeres kezelés hatására minden kóros árnyék felszívódik. Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2017. február 15., 13:41; Megválaszolva: 2017. február 15., 18:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: