COPD, tüdőrák gyanúja

Tisztelt Szakértő! 29 éves férfi vagyok, 13 éven keresztül dohányoztam, közepes erősségű, az utóbbi 5 évben pedig gyengébb cigarettákat szívtam (0.3% nikotin és kátrány, napi 12-20 szál). A tavalyi évben már egyre kevesebbet, idén március végétől pedig semennyit, leszoktam, ugyanis kb 1 éve egyre erősebb köhögés gyötört. A reggeli köhögőrohamok már szerencsére elmaradtak, de torkom továbbra is kapar, fehér váladék képződik benne, ami krákogásra és hurutos köhögésre ingerel napközben. Érdeklődnék, hogy ennek a leszokástól számított mennyi időn belül kellene elmúlnia, és ha nem múlik, gyanakodhatok-e krónikus hörghurut és tüdőtágulat (COPD) kialakulására? A leszokástól számított mennyi idő után kell ezzel orvoshoz fordulni és tüdőkapacitás-tesztet csinálni? Emellett el akartam menni tüdőszűrőre is, nehogy esetleg tüdőrák vagy hasonló miatt köhögjek, de időközben szükséges volt egy mellkasröntgen más betegség miatt a tüdőmről, ennek eredménye: "Éles szélű rekeszek, szabad lat.sinusok, tiszta tüdők. Szabályos középárnyék." Ezzel az eredménnyel kizárható a tüdőrák, vagy el kell mennem tüdőszűrőre is mert ott mást néznek? Köszönettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza a köhögés témában

Kedves Kérdező! Mellkas röntgen leltében nincs kóros elváltozás, nincs daganatra utaló jel.( a tüdőszűrés is mellkas röntgen, nem ad több felvilágosítást) A dohányzásról való leszokás után jelentkező köhögés egyénileg változó ideig tarthat. Fiatal kora alapján a krónikus bronchitis nem valószínű, de akár légúti allergia is okozhatja a tüneteit. Azt javaslom, kérjen tüdőgyógyászati vizsgálatot, légzésfunkcióval, a tüdőgondozóban. Ott egyrészt meg tudják állapítani mi okozza az elhúzódó köhögést, másrészt megfelelő segítséget kaphat a tünetek megszűnésére. Amennyiben elmúlnak panaszai, nincs szükség újabb mellkas röntgen vizsgálatra. Üdvözlettel:

Kérdés: 2014. április 29., 09:47; Megválaszolva: 2014. május 03., 09:24
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Mellkasfelvetel ez mi lehet?
ezt a leletet kaptam: A mellkas PA röntgenvizsgálata: Rekesz éles kontúrú normális állású. A lateralis sinusok szabadok. Szív alakja és...
Légszomj, fulladásérzés
Tisztelt Dr. Nő/Úr! Légszomjal küzdök már 2 éve. Nem tudom mi lehet a probléma. Követvezők a tüneteim. Hirtelen fellépő nehézlégzés. Munka...
Mellkas natív es kontrasztanyagos...
Kedves Doktornő! Februárban és 3 héttel ezelőtt is erős bronchitisem zajlott. A köhögésem 2 kúra antiniotikum után lassan de múlik. Melljas...
Kézfertőtlenítő gél belélegzése
COPD romlás ellen