Makacs köhögés

Mit tegyen az a beteg, akinek hosszú évek óta ismétlődő, több hónapig eltartó erős köhögése van és orvosilag nem találják rá az okot. Nagyon szépen köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza köhögés témában

Tisztelt Kérdező,

A krónikus, visszatérő, kezelésre nem reagáló köhögés az egyik legnagyobb kihívása a szakmánknak.

Felsorolom a leggyakoribb okokat, amelyeket feltétlenül ki kell zárni, majd amennyiben a felsorolt pontok mentén még nem volt vizsgálat, akkor ezeket el kell végezni és ki kell értékelni.

1) gyógyszer okozta köhögés. Itt a leggyakoribb a vérnyomáscsökkentő ACE gátló és rokon vegyületei. Ha ilyet nem szed, kipipálva.

2) reflux oesophagitis. A nyelőcső gyomorba vezető szájadéka renyhén zár és a sav időközönként visszafolyik a nyelőcsőbe és innen a száraz köhögés. Savas felböfögés, puffadás, lefekvéskor, testhelyzet változtatáskor jelentkezik inkább száraz köhögés.

3) nem felfedezett és kezelt arcüreg gyulladás. A váladék hátra folyik az orrüregekből és köhögést okoz.

4) allergia, nem allergiás asthma vagy COPD. Légzésfunkciós viszgálat kizárhatja.

5) tüdőfibrózis, mellkas CT kell a kizárására.

6) trachea vagy bronchus dyschinézis vagy polypus. Ezt bronchoszkópiával lehet kizárni. Itt a nyálkahártya irritációja váltja ki a köhögési ingert. Kezelésre kifejezetten makacs.

7) ritkán a szervezet távoli részeinek a gyulladása (köves epehólyag) , petefészek- vagy prosztatagyulladás, még egy gerinssérv is nagyon ritkán, de okozhat köhögést.

A leggyakoribb rutinvizsgálatok: fizikális vizsgálat, mellkas rtg, arcüreg rtg, allergiás bőrpróba, mellkas CT, bronchoszkópia és gyomortükrözés.

Ha nem boldogul legjobb, ha elmegy egy tüdőgyógyászhoz és együtt végiglépdelnek az általam feltételezett okokon és kipipálják a már elvégzett vizsgálatokat.

Tisztelettel: Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2008. július 17., 15:29; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 11:12
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Mi lehet ez? 3.
Köszönöm az eddigi válaszokat! Azóta a nátha elmúlt. Napi szinten 3-4 erősebb köhögésem még van ilyenkor nem mindig jön fel váladék és nem is...
Mi lehet ez?
Üdv! 1 hete megfaztam fajt a torkom majd elkezdett az orrom folyni. Volt kis hoemelkedesem is. Biztonsag kedveert elmentem covid tesztre mert nem vagyok...
mellkasi és hát fájdalom
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Közel egy éve volt egy kisebb megbetegedésem ami hőemelkedésel és léguti problémával járt (köhögés, légcső-...
Tüdőszűrés
Kedves Doktornő! 71 éves vagyok, magas vérnyomás, zöldhályog, reflux az alap betegségeim. Szeptember óta sokat köhögök, váladékkal. Voltam...