Röntgen lelet - mediastinum kiszélesedése mi lehet

Tisztelt Doktornő/Úr! Munkavállaláshoz szükséges tüdőszűrésen 22 éves fiam lelete kóros elváltozást mutatott, amit a mellkasröntgen is megerősített. A lelet az alábbiakat tartalmazza: J.o. felső mediastinum kissé szélesebb, csúcsok tiszták, lat.sinusok szabadok, inflitratum nem látható." ( a filmen a nyak felé húzódó kiszélesedés látszik) A CT vizsgálatra 1 hónapot kell várni. A röntgenkép tanulmányozása közben az orvos arról érdeklődött, hogy gyermekemnek van-e gerincferdülése, tyúkmelle, vagy volt-e borda törése valamikor. Ezek egyike sem volt, és egyéb tünetek sem észlelhetők. Az interneten számos cikk, tanulmány foglalkozik a mediastinum kiszélesedésével, amit sajnos elolvastam, és amelyek kétségbeesésemet fokozzák. Kérem, szíveskedjék válaszolni, hogy a diagnózisban leírtak alapján mire gondoljunk, mire gondolhatunk. Válaszát tisztelttel köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a mellkas röntgen témában

Tisztelt Kérdező! A felvételeket nem látva, az eltérés mértékét, jellegét, alakját nem ismerve, nyilván csak találgatni tudok. A mediastinum (kevésbé elterjedt magyar nevén a gátor, a szivet, nyelőcsövet, légcsövet és ereket magába foglaló középső mellkasi terület) kiszélesedése számos okból létrejöhet, ezek között jóindulatú és rosszindulatú betegségek is szerepelnek. Ezeket úgy látom, a cikkekből végigolvasta, ezért nem sorolnám újra fel. Szerintem még néhány szempont fontos lehet - egyrészt, hogy készültek-e már korábban mellkas felvételek, vagy tüdőszűrések, és azokon hogyan nézett ki ez a terület, van-e változás. Elképzelhető az is, hogy ezt, a leírás szerint kisfokú kiszélesedést normális képlet, a felső test nagy vénája (vena cava superior) okozza, ami nem ritkán valóban kifejezett árnyékképző lehet. Ehhez hozzájárulhat még, hogy a fia a röntgenfelvétel alatt, míg a mély légvételre vonatkozó utasítást betartotta és visszatartotta a levegőt, egyúttal csukott szájjal préselt is és ez a fokozott mellkasi nyomással feltágította a vénákat. (Ezt a préselést az orvostudomány Valsalva kísérletnek hívja). Persze ez nem több, mint egy tipp, de azért említem, hogy nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni. Sajnos, a CT előjegyzési időtartamok hosszúsága általános jelenség, de ha tényleg nincs más tünet és jel, akkor valószínűleg nem kell tartani attól hogy valami súlyos dolog történne ez alatt. Megtisztelne, ha majd az eredményről is tájékoztatna.

Kérdés: 2012. március 01., 06:00; Megválaszolva: 2012. március 03., 18:22
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
gócárnyék
Makacs váladék
Köhögési inger
EF kiemelt ,kezdjek félni ?
Fojtogató érzés