• Milyen tüdőbetegségem lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Úr! 35 éves nem-dohányzó, alkoholt ritkán fogyasztó, 95 kilós, 190cm magas férfi vagyok. Kb. 1 éve nagyon könnyen és nagyon sűrűn megfázok. Nem voltak komoly bajok, csak köhögés, orrfújás. Most január elején ismét köhögtem, lázam volt. Voltam a háziorvosnál, aki Augmentin Duo-t írt fel, de két nap múlva visszamentem, mert a lázam nem akart elmúlni, sőt, az addigi max. 39 fokról 40-re is felment. Ekkor (jan.5) a háziorvos beutalt a tüdőgondozóba, ahol megröntgeneztek. A felvételen látszódott egy almányi folt, pontosabban: "Jobb oldalon centrálisan almányi npl. gyanús elváltozás mögötte felsőlebenyben atalect Pulm. Légzésfunkció: nem végezhető, Oxygen 98%" A doktornő a tüdőgondozóból azt mondta, hogy daganatgyanús, beutalt CT és laborvizsgálatra, valamint írt fel Levofloxacin 500mg tablettát. A vérvételt jan.6-án csinálták meg, ekkor még szedtem az Augmentin Duo-t és már szedtem a Levofloxacin-t is. Január első hétvégéjére elmúlt a lázam és a köhögés is alábbhagyott. Köhögéskor elég kevés köpetem volt, az is reggel (gondolom éjszaka összegyűlt), színe sárga és két alkalommal volt benne egy kis piros csík is. Mostanra (jan.16) szinte nincs is köpet (az a kevés is fehér) és alig köhögök. Ma megvolt a CT-vizsgálat, ami alapján azt mondta a tüdőgondozóban a doktornő, hogy szerinte TBC, erre adott is különféle gyógyszereket (Rifamed, Sural, Isonicid, Fromilid Uno) és adtam köpetmintát, aminek az eredménye 2 hónap múlva várható. Azt is mondta, hogy a daganatot sem lehet kizárni. A kint várakozó többi betegre hivatkozva azt mondta még, hogy majd legközelebb jobban átbeszéljük a dolgokat. Emiatt fordultam Önhöz, nem tudom, hogy mit tegyek? Valóban indokolt a TBC? Kezdjem el szedni a gyógyszereket, vagy keressek fel egy másik szakorvost? Mi az esély daganatra, vagy egyéb más megbetegedésre? Segítségét előre is köszönöm.

        Dr. Kardos Tamás válasza a légzőszervi betegség témában

        Anélkül, hogy a filmeket látnám, nem tudom megmondani, hogy pontosan mi az elváltozás. A leírás és a panaszok alapján lehet tbc, de a daganat sem zárható ki. Ha kételye van, mindenképpen üljön le beszélni az orvossal, aki látta a felvételeket, és a gyógyszereket adta, mert úgy fog pontosabb információkhoz jutni.


        Dr. Kardos Tamás, tüdőgyógyász szakorvos
        tüdőgyógyász Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Kardos Tamás

        Kérdés: 2012. január 16., 21:43; Megválaszolva: 2012. január 17., 13:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr! Még novemberben voltam nagyon beteg, a haziorvosom szerint influenza. Ez aztán elmúlt, majd decemberben visszatért, januárra rosszabb lett, így visszamentem orvoshoz. Azt mondta légcsőhurut. A mellkasom is fájt, bal oldalt...
        Tisztelt Doktornő / Doktor úr! Én egy 25 éves fiú vagyok, a gimnáziumba kezdtem el dohányozni (összesen kb. 5 évig dohányoztam, volt közte sok megszakítás), de naponta 5-10 szálat szívtam el ezidőben is. Jelenleg már nem dohányzok. Tavaly...