CT vagy MR

Tisztelt Doktor Úr! A javaslatát szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy mellkas CT vagy MR vizsgálatot lenne érdemesebb elvégeztetni azzal a céllal, hogy megbizonyosodhassak arról, hogy a mellkasi/nyaki szerveimmel minden rendben van és nincs semmilyen kóros elváltozás. Május óta van mellkasi problémám. Bizonyos mozdulatok (oldalra fordulás, fej fordítása, vagy előre hajolás) , de van, hogy mozgás nélkül is fura érzést érzek a mellkas középvonalában, mintha lenne ott valami. Illetve néha a levegő kifújásakor olyan mintha ingerelné valami a légcsövemet. Nem érzek fájdalmat, de mégis idegesít, mert előtte soha nem éreztem. Nagyon sok vizsgálaton jártam az elmúlt időszakban, mert nagyon aggódom. Júniusban történt egy AP mellkas röntgen, ami teljesen negatív. Azóta készült még doppler nyaki UH, szív UH, terheléses EKG, 24 órás EKG, teljes hasi UH, gyomortükrözés, illetve jártam tüdőgyógyászati rendelésen, ahol légzéstesztet végeztek. Szerencsére minden eredményem negatív. Voltam pajzsmirigy UH-n is, ahol azt állapították meg, hogy a bal lebenyhez (17x17x42 mm) képest a jobb lebeny nagyobb (18x18x40 mm) és a jobb lebeny csúcsában van egy 9mm nagyságú cysticus és szolid elemeket egyaránt tartalmazó, hypervascularisalt, éles kontúrú, echoszegény göb. De a lebenyek szerkezete szabályos, és a nagyerek mentén kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem ábrázolódik. A pajzsmirigy értékek (TSH, T3, T4, ATP) laborvizsgálat alapján rendben vannak. Azt mondták a pajzsmirigyemet elegendő évente UH vizsgálattal ellenőrizni, de a panaszaim hátterében nem állhatnak. Már oda jutottam, hogy az orvosok inkább pszichés problémára gyanakodnak, mert a leírt vizsgálatok nem mutatnak szerencsére semmilyen jelentős eltérést. Kétségbe vagyok esve, mert a tüneteim viszont továbbra is megvannak, ezért szeretnék elvégeztetni más képalkotó vizsgálatokat is, de nem tudom, hogy a CT illetve MR közül melyik vizsgálat lenne számomra célravezetőbb, hogy megnyugodhassak, hogy minden rendben van. Válaszát előre is köszönöm szépen!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza mellkasi panaszok CT témában

Tisztelt Kérdező!

Ilyen sokrétű kivizsgálás után, ami szinte mind negatív eredményt hozott, nehéz a távolból újabb vizsgálatot ajánlani. A panaszait szerintem sem okozza a pajzsmirigy göb (az 1-1 mm különbség szerintem nem is tekinthető igazán aszimmetriának, még normális variációnak is megfelel. ) Gondolom,hogy a gasztroenterológián, gyomortükrözés kapcsán a reflux betegséget kizárták. A légcsövet érintő panaszait illetően még fül-orr-gégészeti vizsgálat jön szóba. Ahhoz hogy a mellkasban (tüdőben) valamilyen rejtett eltérést kizárhassanak, a két vizsgálat közül a CT-t ajánlom, mert - annak ellenére, hogy egy bizonyos, de nem túlzottan veszélyes sugárterheléssel jár - részletesebb információt ad a tüdőről és adott esetben a légcsőről is, mint az MR. MR-rel inkább a mellkasi lágyrészek vizsgálhatók.

Kérdés: 2021. szeptember 15., 11:05; Megválaszolva: 2021. szeptember 16., 21:57
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Sugárterhelés
Rtg értelmezés
Kérem az alábbi rtg.t köznyelvre lefordítani. "A csontok porotikusak. Kiegyenesedett lumbalis lordosis. A thoraco-lumbalis átmenetben jobbra convex...
Mellkas CT értelmezés
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az alábbi natív mellkas CT leletet kaptam: Pleuralis vagy pericardialis folyadék nem ábrázolódik. A mediastinumban...
Mellkas-CT-eredmény értelmezése
Kedves András! Segítségét kérném értelmezni a leletet. Kaptam időpontot a pulmonológushoz, de kicsit sokára, és ideges vagyok, hogy mit...
Agyi probléma
Tisztelt dr Úr! 2021.09-én készült szédülés miatt natív Ct, amelynek eredménye: A középvonali képletek nem áttoltak. Az extra - és...