• CT vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor ÚR! Betegségeim miatt gyakran kell rtg és CT vizsgálat. Kérdésem, hogy CT vizsgálatra vonatkozóan van-e valami megkötés, hogy milyen gyakran végezhető és hányszor lehet egy életben csináltatni, ahhoz hogy ne legyen magas a sugárterhelés. Tudom, hogy ha fontos, akkor kell a CT, viszont soha nem kérdezik meg tőlem, hogy esetleg másik szakorvos is kérte-e ezt a vizsgálatot már? Köszönöm válaszát!

        Dr. Laki András válasza a CT sugárterhelés témában

        Tisztelt Kérdező! A CT , és más, ionizáló sugárzással járó vizsgálatok ismétlésére vonatkozóan nincsen hivatalos szabály, korlátozás. Alapelv, hogy szakmailag indokolt esetben, kizáró körülmények hiányában, minden vizsgálat elvégezhető, aminek a kezelésben, ellátásban fontos szerepe van. Ilyenek azok az esetek is, amikor egy ismert betegség követése szükséges, hogy esetleges kiújulása, rosszabbodása minél koraibb állapotban felismerhető legyen, ezek gyakoriságát szakmai protokollok szabályozzák. Az egyes vizsgálatok által elszenvedett sugármennyiség az életünk során ugyan összeadódik, de olyan dózis, ami biztosan és egyértelműen káros volna, gyakorlatilag nem léphet fel. A sugárdózisok ártalmaira vonatkozóan csak statisztikai adatokat lehet számítani, hogy például a daganatos kockázat mennyivel nő meg, lényeges hangsúlyozni, hogy az egyébként is meglévő rizikókon felül. Mivel sok genetikai és külső tényező is hat a daganatképződésre, aligha lehet biztosan megmondani, hogy ki mitől betegszik meg. A modernebb CT berendezésekben már sugárterhelést csökkentő eljárásokkal készülnek a vizsgálatok. Mivel nem említi, hogy konkrétan miért és milyen típusú vizsgálatokat végeznek, nem tudok pontosabban válaszolni, de megkérdezheti a kezelőorvosát, hogy egyes alkalmak során más képalkotó vizsgálat (ultrahang, MR) szóba jön-e a CT vizsgálatok helyett.


        Kérdés: 2019. május 10., 03:16; Megválaszolva: 2019. május 10., 12:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: