agykoponya CT kontrasztanyaggal 2 vizsgálat

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! A napokban kézhez kaptam a leletemet, és amikor az effektív sugár dózist próbáltam kiszámolni, azt vettem észre, mintha kétszer végezték volna el rajtam a vizsgálatot. Kontrasztanyagos agykoponya CT (a kontrasztanyagot megkaptam a vizsgálat előtt közvetlen) . Egyszer "nativ" alatt kaptam 1000.48 mGy*cm, aztán "kontraszt" alatt kaptam szintén egy 1000.48 mGy*cm. Ezek az értékek nem túl magasak? Kiszámoltam, hogy a 75 kilómra ez körülbelül 4, 2 mSv -et jelent, ami duplája az agykoponya CT átlagának mondott sugárterhelésnek (1, 8 - 2, 4 mSv) . Ijesztő, hogy ez 21 hónap háttérsugárzás. Jól sejtem, hogy tényleg kétszer végezték el a vizsgálatot, vagy elszámoltam/elnéztem valamit? A mellékletben csatoltam a gép által rögzített dózis információt. (CTDI 2x 50.8, DLP 2x 1000.48 mGy*cm3) Segítségét előre is köszönöm!

Dr. Laki András válasza koponya CT sugárterhelés témában

Tisztelt Kérdező!

A leírása alapján a koponya CT vizsgálata során két sorozat készült, a kontrasztanyag beadása előtti úgynevezett natív, és azt követő kontrasztanyagos sorozat. Ez a szokványos módja a koponya CT vizsgálatoknak azokban az esetekben, amikor a radiológus a kapott információk alapján a pontosabb diagnózis érdekében a vizsgálatot kontrasztanyaggal kéri. Arra nem tudok válaszolni, hogy mire írja azt, hogy a kontrasztanyagot a vizsgálat előtt kapta, lehet, hogy rosszul emlékszik, vagy lehet, hogy a vénás kanült az első sorozat előtt már behelyezték és erre gondol, mindenesetre éppen koponya vizsgálat esetén szakmai okokból kontrasztanyagos sorozatot nemigen csinálnak önmagában.

Az Ön által ismertetett sugárdózis egy sorozatra vonatkozik, két sorozat esetén a kétszerese számít, tehát a 4, 2 mSv effektív dózis az átlagba belefér.

A napi háttérsugárzásban kifejezve tényleg nagy számok jönnek ki, de ettől még nincs oka túlzott aggodalomra, mert egyes emberekre nézve a diagnosztikai vizsgálatoknak nincsen előre kiszámítható, megjósolható kockázatuk. Sok betegen, sok vizsgálatra vonatkozóan lehet valószínűségi arányokról beszélni, arról, hogy az egyébként is meglévő, és sajnos manapság meglehetősen magas rák-kockázathoz képest egy CT vizsgálat mennyivel emelheti meg a rizikót, és ezek az arányok többnyire (pl. egy koponya CT esetén) igen alacsonyak.,

Kérdés: 2016. március 21., 09:08 ;Megválaszolva: 2016. március 25., 20:41
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mr lelet értelmezése
Kedves Doktor Úr! Küldöm gerinc MR leletemet, kérem értelmezze. Ez ugye még nem gerincsérv? Mit javasol kezelésre? Derék és bal oldali fájdalmam...
MR vizsgálat értékelése
Kedves Doktornő/Doktorúr, Kéz,láb,arc biszergés zsibbadás miatt jártam MR vizsgálaton. Legyen kedves segíteni az MR kiértékelésében illetce...
Sella MR kontrasztanyag nélkül
2 CT vizsgálat után megalapozott...
Koponya mr vizsgálat
Tisztelt Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy Magyarországon létezik e álló Mr gép, illetve lehetséges e koponya Mr vizsgálatot nem hanyatt fekve...