Röntgen hatása serdülőkorban petesejtekre

Tisztelt Doktor úr! Az elmúlt 4-5 évben kb évente (de valamikor gyakrabban) készült rólam teljes gerincet mutató röntgen, gerincferdülés miatt (tehát a méhemet is érte a rtg) . Úgy tudom, a petesejteket károsítja a sugárzás, és nagyon aggódok, hogy később emiatt nem lehet gyermekem. Alaptalan a félelmem? Előre is köszönöm válaszát.

Dr. Laki András válasza rtg sugárzás témában

Tisztelt Kérdező!

A kismedencét, így a petefészkeket a gerinc felvételek során kis mennyiségű

sugárzás érhette. A teherbe esést nem befolyásolják a röntgenvizsgálatok,

de egy későbbi terhességre is gyakorlatilag kizárható hogy káros hatással

lehetne ez a néhány röntgenfelvétel. A kis sugármennyiség mellett ennek az

is az oka, hogy a petesejtek nyugvó, nem osztódó stádiumban voltak, amikor is

ellenállóbbak a sugárzással szemben. Ne aggódjon emiatt.

Kérdés: 2015. december 12., 20:31 ;Megválaszolva: 2015. december 16., 22:39
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Röntgen erőssége
Kedves Doktor úr! Mostanaban nagyon feszült vagyok körülbelül másfél hónapja talaltam egy csomót a mellemben. A doki elküldött UH-ra d amivel nem...
MR vizsgálat értékelése
Kedves Doktornő/Doktorúr, Kéz,láb,arc biszergés zsibbadás miatt jártam MR vizsgálaton. Legyen kedves segíteni az MR kiértékelésében illetce...
Sella MR kontrasztanyag nélkül
2 CT vizsgálat után megalapozott...
Koponya mr vizsgálat
Tisztelt Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy Magyarországon létezik e álló Mr gép, illetve lehetséges e koponya Mr vizsgálatot nem hanyatt fekve...