bordatörés

Lecsúsztam 5 lépcsőfokról és a hátam közepétől lefelé nagyfokú zúzódásaim lettek. Többször megröntgeneztek mert a derekam felett nagyon fájt és a negyedeik röntgennél ami 3. héten történt a baleset után kiderült hogy el van törve a 10. bordám, amire azt válaszolták hogy a zúzódásaim miatt nem lehetett látni az első három felvételen. Lehetséges hogy nem mutatta ki az első három röntgen a törést csak a harmadik heti felvétel?

Dr. Laki András válasza Bordatörés témában

Tisztelt Kérdező!

A felvételek és a leletek ismerete nélkül csak általánosságban lehet fogalmazni.

Előfordul, hogy a friss bordatörés a röntgenfelvételeken nem mutatható ki, mert ha nincs elmozdulás, a jól illeszkedő törési felületek nem vehetők észre. Néhány hét múlva, még a törés gyógyulása előtt kismértékű csontfelszívódás is kezdődhet vagy enyhén elmozdulhatnak a törési végek egymástól, és az újabb felvételeken már ábrázolódik egy vékony törési rés. Úgy gondolom, hogy nem magától a zúzódásoktól látszik kevésbé a törés, de elképzelhető, hogy fájdalmai miatt nem pontosan ugyanabban a beállításban készültek a felvételek, ami szintén befolyásolhatta a látott képet.

Kérdéses azonban, hogy van-e ennek még jelentősége, a jellegzetes tünetek alapján egy bordatörés röntgenfelvétel nélkül is valószínűsíthető. Remélhetőleg a panaszai már múlóban vannak és ha a törés gyógyul, a fájdalmak is megszűnnek.

Kérdés: 2015. május 06., 19:36; Megválaszolva: 2015. május 07., 19:01
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Csontok pathológiás törése
T. Doktor Úr! Tavaly két patológiás bordatörést szenvedtem el egyet januárban, egyet májusban jobb mellkasíven elülső részen V-VI bordákon....
Spontán bordatörés?
T. Doktor úr! Januárban egy nehéz cipekedés után pár nappal intim együttlét közben egy roppanó hanggal kísért pár mp fájdalom jelentkezett a...
Bordatörés
Tisztelt Doktor Úr! Nekem volt egy balesetem, lecsúsztam a lépcsőről és az egész hátsó felem megzúzódott. Megröntgeneztek de nem mutatott ki...
Agyi MR vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi agyi MR vizsgálat eredményét szeretném megkérdezni Öntől, pontosan mit is jelent, és van e félnivalóm, illetve...
Kontrasztanyagos szív CT pajzsmirigy...
Tisztelt Doktor Úr! Ausztriában Irenat cseppeket (perchlorat védelem) adnak be a pajzsmirigy betegeknekjódot tartalmazó kontrasztanyagos szív CT...