MR ertekeles

Tisztelt Doktor Ur! A mellekelt lelet velemenyezeset szeretnem kerni Ontol. Mivel kontrasztanyagos vizsgalatra visszahivtak, felek, hogy edesapamnal esetlegesen komoly problemak merulhetnek fel. Tobb eve biologiai terapiat (simponi inj.) kap arthrosis es pikkelysomor miatt. Jelenleg nagy fajdalmai vannak derek tajon, nehezen mozog. Leginkabb az intraduralis resz erdekelne, mert erre vonatkozoan a google-n nem jartunk eredmennyel. Fel evente kell pulmonologiara, kardiologiara, quantiferrin vizsgalatra, kez- es lab rontgenre jarnia. Eddig a mellkasrtg rendben volt most azonban a kovetkezot irtak le: A rekesz eles konturu, a lat.siniusok szabadok. A jobb szivrekesz szogletben elol pleura callus van. A vilagos tudomezokben finom fibrotikus rajzolat van. A sziv nem nagyobb. Az aorta tag sclerotikus. Mk csucsban arkadszeru pleura callus van. Kerem szives velemenyezeset a fentiekkel illetoleg a mellekelt lelettel kapcsolatosan. Valaszat elore is halasan koszonom!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza mellkas rtg és gerinc MR témában

Tisztelt Kérdező!

Nem csodálom, hogy internetes keresgéléssel nem találtak választ a kérdésükre, a helyzet az, hogy a lelet leírása alapján, és különösen a képek nélkül radiológusként sem igen tudok válaszolni hogy mi lehet a kérdéses képlet. A vizsgálat során a gerinccsatorna kemény hártyája alatt találtak egy elváltozást, mely az egyik ideggyök felé folytatódik. Ennek pontosítására javasolták a kontrasztanyagos vizsgálatot is, ami további információkat adhat. Bizonyára említették, hogy azért nem adtak kontrasztanyagot, mert nem állt rendelkezésre friss laboratóriumi eredmény, ezért az ismételt vizsgálat előtt vérből a vesefunkciós értékeket kell meghatározni (kreatinin szint, eGFR) , mert ennek ismeretében lehet a kontrasztanyagot beadni. A gerinc MR lelet többi részében szokványos, porckopásos (degeneratív) elváltozásokat írnak le, porckorong elváltozásokkal, meszes felrakódásokkal, valószínűleg következményes csigolya vizenyővel (ödémával) .

A mellkas felvételen döntően régi elváltozásokat írnak le, így a mellhártyán hegesedéseket, a, valamint az fő verőér (aorta) meszesedését írják ezek valószínűleg nem frissen keletkeztek. A talált eltérések közül egyedül a fibrotikus (köteges) rajzolat szaporulatnak lehet jelentősége - bár a leírás alapján enyhének tűnik - amennyiben új, korábbi felvételeken nem ábrázolódott és esetleg a betegségével vagy a szedett gyógyszerekkel lehet kapcsolatos. Erre vonatkozóan a kezelőorvososai tudnak felvilágosítást adni.

Kérdés: 2015. január 14., 15:14; Megválaszolva: 2015. január 19., 07:26
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Ultrahang vizsgálat
.Mit jelent a köldök magasságba nagy kiterjedésű vegyes ecogenitás, zömében hyporeflektiv karéjozott inhomogén porckemény téfoglalás.sok fogyás...
CT lelet értelmezése
Tisztelt Doktornő! Melanoma metastasis gyanúja miatti mellkas, has, kismedence CT vizsgálat nem mutatott ki elváltozást, viszont a lelet tartalmaz ...
Virtuális Bronchonoscopia
Tisztelt Doktor Úr! Régóta allergiás vagyok illetve gyermekkorban asztmám is volt/van. Aztán teljesen tünetmentes voltam több évig majd olyan 2016...
CT lelet értelmezése
Tisztelt Doktor úr! Tudna kérem segíteni nagynéném csatolt CT leletenek ertelmezeseben? Köszönöm előre is.
4év alatt 6 mellkas CT
Jó estét kívánok Doktor Úr! Azon apropóból keresem Önt,mert az interneten egyfolytában mást sem olvasok hogy így ártalmas a CT ionizáló...