PET-CT vizsgálat kérdése

Tisztelt Szakértők! Eléggé aggódós, hypochander típus vagyok, ezért szeretnék PET-CT vizsgálatot végeztetni természetesen önköltségen. Mik a vizsgálat veszélyei? Lehet-e konkrét panasz-beutaló stb nélkül végeztetni csak úgy a saját megnyugtatásomra, hogy nincs a szervezetemben dag. elváltozás? A vizsgálat árát kifizetném, tudom hogy drága, de a legdrágább az egészségem! Árthat-e egy feleslegesen elvégzett vizsgálat?

Dr. Laki András válasza PET CT témában

Tisztelt Kérdező!

A PET/CT vizsgálat, mint a nevében benne van, két különálló vizsgálat egy berendezésen, egy alkalom során egymás után történő elvégzését jelenti, nevezetesen egy speciális izotópvizsgálat (pozitron emissziós tomográfia, azaz PET) és komputertomográfiás (CT) vizsgálat történik, a két felvételsorozatot egymással kombinálják. Mindkét képalkotó eljárás ionizáló sugárzással működik, ezt - főleg fiatal korban - mindig szem előtt kell tartani. A PET/CT fő célja más módon meg nem állapítható daganatos vagy egyes esetekben gyulladásos természetű gócok kimutatása. Meghatározott szabályok és feltételrendszer szerint, onkológiai szakorvosi javaslatra, esetenként egy bizottság döntése alapján, valamint egyes epilepsziák kivizsgálására évente bizonyos számú vizsgálatot a egészségbiztosítási pénztár finanszíroz. A PET/CT laboratóriumok önköltséges alapon, szűrés jelleggel is vállalják ilyen vizsgálatok elvégzését, megfelelő felvilágosítás után. Tudni kell, hogy ez a vizsgálat sem mindenható, egyes daganattípusok, kis méretű elváltozások, nagyon korai daganatok rejtve maradhatnak. A fent említett - bár egy vizsgálatot tekintve nem nagy - sugárterhelés kockázatára és a daganatok ritkább előfordulására tekintettel 40 éves kor alatt csak indokolt esetben, írásbeli orvosi javaslatra végzik el. Fentiek alapján, kizárólag megnyugtatás céljából, minden egyéb vizsgálat helyett az Ön életkorában nem javasolt a PET/CT vizsgálat.

Kérdés: 2012. december 06., 10:29 ;Megválaszolva: 2012. december 08., 17:04
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Tüdő daganat
Jó napot kívánok, anyukamrol lenne szó, most volt pet CT én, tüdő daganat gyanújával. Legyenszives megmondani nekem hogy mit jelentenek ezek a szavak...
emlőrák - nyirokcsomó áttét?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Édesanyámnál 2011 májusában rosszindulatú emlődaganatot találtak (HER-2 pozitív) . 3 kemoterápia után októberben...
Merre tovább
Nyaki és lumbalis gerinc MR vizsgálat: Sagittalis síkú T1, T2, STIR, coronalis síkú T2 és axialis síkú T2 súlyozott szekvenciák...
Vertebrobasilaris szindroma
Kedves Dr Ur Tisztelettel kerdeznem, hogy a vertebrobasilaris szindroma kimutatasara melyik kepalkoto Diagnosztika a leg pontosabb. Jelenleg fennallo tunet...
Multiplex vascularis laesiok
Az alábbi lelettel kapcsolatban egy neurológus komoly problémát lát, egy kardiológus szerint meg gyakran előfurdul ebben a korban, nincs nagy...