izotópos vizsgálat után terhesség

Tisztelt Doktornő, Doktor Úr! A magas TSH értékem (5.04) miatt a háziorvos nyaki ultrahangra és izotópos vizsgálatra küldött. Azt már megtaláltam az interneten, hogy az izotópos vizsgálat terhesen nem végezhető el. Azt viszont még nem tudom, hogy a vizsgálat után mennyi idő, míg a szervezet kitisztul, meddig kell várni a teherbeeséssel. Épp babát tervezünk, a nyaki ultrahang nem lehet elegendő? Köszönettel, Tímea

Dr. Laki András válasza pajzsmirigy izotópos vizsgálat témában

Tisztelt Kérdező!

A pajzsmirigy izotópvizsgálata mérsékelt sugárterheléssel járó vizsgálatnak számít.

A ma leginkább használatos izotóp egy-két nap lebomlik és kiürül a szervezetből, ezután már nem marad bent sugárzó anyag. Arra a kérdésre, hogy Önnél szükség van-e erre a

vizsgálatra, egyértelmű választ nem tudok adni; ezt kezelőorvosával, a vizsgálatot kérő kollégával beszélje meg. Az ultrahang és az izotóp két nagyon különböző vizsgálat. Ultrahanggal a mirigy pontos mérete, szerkezete állapítható meg, ha göbök vannak benne, azok mérete és jellege már kis

átmérők mellett elemezhető. Az izotópvizsgálat viszont egy működésbeli

(funkcionális) vizsgálat, ami a mirigy jódfelvételének mértékét, eloszlását,

a mirigy és az esetlegesen benne lévő göbök jódanyagcseréjét, működését

vizsgálja.

Kérdés: 2012. december 01., 14:36; Megválaszolva: 2012. december 04., 20:21
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mr lelet véleményezése
Kisgyermek balesetével/röntgennel...
Szájnyálkahártya elváltozás
Tisztelt Doktornő! Kb. 3 éve visszatérő bal oldali szájnyálkahártya duzzanat jelentkezik nálam a bal felső szájnyálkahátrtyán (az orca felőli...
Mammográfia és mellkas CT
Tisztelt Doktor Úr! Március 17-én mammográfián voltam, majd ápr. 1-jén mellkas CT-t végeztek (mellkas CT 5 másodperc és 40 másodperc) ....
Lelet értelmezése
Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy tudna-e segíteni a párom MR vizsgálati eredmény kielemzésében?...