Vizsgálatok 2.

Tisztelt Doktor úr! Nagyon szépen köszönöm hosszú, részletes válaszát, és egyben elnézését kérem, hogy ismét zavarom. A múltkori levélben kicsit pontatlan voltam a vizsgálatokat illetően. Azóta megtaláltam régi leleteimet. A 3 CT vizsgálat közül az egyik vese CT volt, a másik kettő viszont komplett hasi-kismedencei CT. A kérdésem mindössze annyi, hogy ez a pontosítás változtat -e lényegileg Doktor Úr megnyugtató válaszán, vagy nem? Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: K-né.T.Judit

Dr. Laki András válasza CT témában

Tisztelt Asszonyom

Visszajelzését köszönöm. A kiegészítő kérdésére: nincs lényeges különbség. Ha a vese CT valóban főleg a veséket vizsgálta, akkor lehet, hogy a kismedence, legalábbis a sorozatok egy részében ki is maradt. A hasi CT-k vizsgálatokhoz képest így valószínűleg nem kaphatott több sugarat, inkább kevesebbet. Ennél pontosabb becsléseket csak a sorozatok száma és a CT vizsgálat egyéb adatai alapján lehetne végezni, de ennek nincs igazán jelentősége. Ahogy az előző válaszban írtam, a múltra nézve nem kell szorongania a sugárterhelés miatt és a jövőben sem kell elkerülnie hasonló vizsgálatokat, ha esetleg valamilyen kóros állapot, betegség következtében a kezeléshez, ellenőrzéshez majd szükségesek lennének. Előfordulhat, hogy más vizsgáló módszerek is alkalmazhatók, feltéve hogy diagnosztikusan legalább azonos értékűek és elérhetőek is. Ezt majd adott alkalommal a kezelőorvosával beszélheti meg.

Kérdés: 2012. november 20., 09:55; Megválaszolva: 2012. november 22., 22:41
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Kontrasztanyagos hasi és kismedence CT...
Kedves Doktornő/Doktorúr! Annyi minden rosszat olvasni a CT vizsgálat (hasi-kismedence natív és kontrasztanyagos) sugárterhelés miatti...
Hypodens képlet
Tiszteletem! Több éve tartó vese problémáim miatt egy hete kontrasztanyagos CT vizsgálaton voltam, melynek eredményét megkaptam, de az orvosom még 2...
Ct vizsgalat.
Udvozlom.olyan kerdesem lenne hogy 2018.03.06 volt egy ct vizsgalatom. 2018.06.03 ismet lenne egy vekonybel ct vizsgalat.elvegezheto ilyen hamar egy ujboli ct...
Metasztázis?
Tisztelt Doktor Úr! Július közepe óta jobb oldali többgócú emlődaganat miatt neoadjuváns kezelést kapok, melynek hatására a daganat jelentősen...
fényérzékenység
Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni abban, hogy voltam cardio ct vizsgálaton ott kaptam 95 ml Omnipaque 350 kontrasztanyagot, és azóta...