Emlődaganat szűrés

Érdeklődnék, hogy hogyan szokás/érdemes 32 évesen az emlődaganat szűrés. Nem észlelek semmilyen gyanús jelet, de a magam megnyugtatása miatt szeretném, ha megnéznék. Úgy olvastam, hogy a mammográfia csak 40 éves kor fölött ajánlott, korábban az ultrahangos vizsgálat szokás. De nem tudom kideríteni, hogy hol tudnék kérni ilyen ultrahangos szűrést. Milyen rendelőbe menjek, és feltétlenül szükséges-e a beutaló?

Dr. Laki András válasza emlődaganat szűrése témában

Tisztelt Kérdező!

Valóban, az Ön korában a panaszmentes nők esetén szűrő jelleggel elsőként ultrahangvizsgálatot végeznek, ami sokszor elegendő is. Ezt legjobb, ha emlővizsgálatokra speciálisan képzett radiológus végzi, aki az ultrahang előtt szakértően részletesen át is tapintja az emlőket. Ez az úgynevezett komplex emlővizsgálat, amit fiataloknál szükség esetén lehet kiegészíteni a mammográfiával. Az ilyen vizsgálatokra általában a nagyobb kórházak, rendelőintézetek radiológiai osztályain, részlegein kerülhet sor, például ott, ahol az államilag szervezett szűrővizsgálatok is zajlanak. A helyszín megtalálásában, kiválasztásában háziorvosa, nőgyógyásza esetleg a sebészeti szakrendelés orvosa tud segíteni, és egyben beutalót is adni mert beutalóköteles vizsgálatról van szó. Ezt követően telefonon vagy személyesen kérhet időpontot.

Kérdés: 2012. november 19., 23:01 ;Megválaszolva: 2012. november 23., 22:31
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Vertebrobasilaris szindroma
Kedves Dr Ur Tisztelettel kerdeznem, hogy a vertebrobasilaris szindroma kimutatasara melyik kepalkoto Diagnosztika a leg pontosabb. Jelenleg fennallo tunet...
Multiplex vascularis laesiok
Az alábbi lelettel kapcsolatban egy neurológus komoly problémát lát, egy kardiológus szerint meg gyakran előfurdul ebben a korban, nincs nagy...
Leucoaraiosis.
A CT vizsgálat eredménye: Vélemény: Atrophia cerebri et cerebelli min. grad. Leucoaraiosis. Intracranialis arteriosclerosis jelei.
Baba hasa
Tisztelt Doktor úr! A terhességem ideje alatt sok ultrahangon voltam, amin a kisfiam veséje jó helyen volt. 2 hónapos korában őt is elvittem hasi...
Szükséges következő diagnosztikai...
Tisztelt Doktor Úr, A cég, ahol dolgozom évente biztosít szűrővizsgálatokat. Az éves UH vizsgálaton az alábbi leletet kaptam: Máj, epeutak: a...