Vizsgálatok

Tisztelt Doktor úr! Radiológiai vizsgálatokkal kapcsolatos kérdéseim lennének.. Cisztás mastophátiám miatt az elmúlt húsz évben 12 mammográfiás vizsgálatom volt. Lisztérzékenységem kapcsán pedig 2002-ben és 2003-ban volt hasi ct vizsgálatom, és szelektív vékonybél röntgen is.2005-végén ezeket megismételték. Minden vizsgálat orvosi ajánlásra történt. Tegnap olvastam egy cikket, hogy mennyire károsak ezek a vizsgálatok, és hogy a sugárzások rosszindulatú betegséget provokálhatnak. Azóta nagyon aggódóm, hogy ennyi vizsgálat után milyen veszélyben vagyok!? Válaszát előre is köszönöm.K-né T. Judit

Dr. Laki András válasza sugárterhelés témában

Tisztelt Kérdező!

Nem írta a kérdésben, hogy pontosan mit és hol olvasott a sugárzás rákkeltő

hatásáról. A CT- és röntgenvizsgálatok sugárártalmáról sok cikket írnak. Az

ilyen cikkek olvasásakor figyelembe kell azt is venni, hogy az emberek nem

kis része a statisztikai adatok szerint sajnos akkor is kaphat daganatos

betegséget, ha nem esik át sok olyan vizsgálaton, ami röntgensugárzással

jár. Egyértelműen és bizonyíthatóan rákot kiváltó sugárterhelés az orvosi

diagnosztikai vizsgálatok során nem fordulhat elő. Ezért a komolyabb, összefoglaló, tudományos közleményekben leginkább arról lehet adatokat olvasni, hogy nagy számú - az Ön eseténél jóval több - és nagy

sugárterheléssel járó vizsgálat (CT vizsgálat, szívkatéterezés) esetén a rák kialakulásának a kockázata mennyivel haladja meg az átlagos lakossági rák-kockázatot. A kockázat növekedése, különösen a felnőtt korosztályban, ezekben az esetekben is nagyon alacsony, és ezek a számok az egyes emberre

nézve nem sokat mondanak, ebből még nem derül ki hogy valaki rákos lesz-e

vagy nem, és ha igen, akkor tulajdonképpen mitől is alakult ki éppen őnála. Több év, évtized alatt történt vizsgálatok esetén a sejtek önjavító mechanizmusai is valamennyire

számítanak a daganatok ellen. Összefoglalva, nagyon is valószínűtlen hogy az Ön által kapott sugárdózis egészségkárosodást okozhatott, ne aggódjon. Ha más, sugárzást nem alkalmazó vizsgálat egy adott betegségnél nem jöhet szóba, akkor a sugaras vizsgálat

elvégzése során mindig azt kell figyelembe venni, hogy a beteg szempontjából milyen előnnyel járhat a vizsgálat, akár a kóros állapot megállapításában, követésében de akár valaminek a kizárásában is (felesleges

további vizsgálatok, kezelések, műtétek, kórházi ápolások elkerülése stb) . A klinikailag indokolt vizsgálatok haszna ezért magasabb a kockázatok esetleges és igen csekély emelkedésénél.

Kérdés: 2012. november 13., 15:29 ;Megválaszolva: 2012. november 18., 22:26
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Sugárterhelés
Mennyire káros ennyi sugárzás?
Tisztelt Doktor Úr! Tavaly ősszel voltam mammográfián és tüdőszűrőn, ezek a rendszeres éves szűresek voltak. Majd decemberben kórházba...
Mennyire jelentett veszélyt a kapott...
Sugárterhelés
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a múlt heti válaszát! (Én voltam az, aki a arról kérdeztem, hogy a terhesség alatt a Dexa vizsgáló...
Háttérsugárzás a terhesség alatt
Tisztelt Doktor Úr! Azért írok Önnek, mert van egy 20 hónapos, a kortársaihoz képest fejlődésben kicsit elmaradott kisfiam. Végig gondoltam hogy...