hasi rongtentol lehet kesobb gyermekvallalasi problemam?

Tisztelt Cimezett! Tegnap ketszer is vegeztek nalam hasi rontgen vizsgalatot, egymast kovetoen ugyanis az elso felvetel nem sikerult. Elotte meg a konyokomet is megrontgeneztek ketszer. Semmifele vedo ruhazatot nem kaptam, a hasi rontgenezeskor sem. Azt olvastam hogy el szoktak takarni a petefeszkeket ilyenkor. A kerdesem az lenne hogy ez a kesobbiekben veszelyt jelenthet-e a fogamzokepessegmre? Kaptam akkora sugarterhelest ami esetleg a petesejtjeimet karositotta? Valaszat elore is koszonom!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza hasi röntgen témában

Tisztelt Kérdező!

A néhány röntgenfelvételből származó sugárterhelés nem jár kimutatható

kockázattal az egészség vagy későbbi gyermekvállalás szempontjából.

A petesejtek és általában az osztódó sejtek is leginkább osztódásuk során

érzékenyek, egy majdani terhességben részt vevő petesejt nyugalmi állapotban van, kevésbé sérülékeny.

A könyök felvételek valószínűleg úgy készültek, hogy a sugár iránya

elkerülte a hasát és a sugárzás megfelelően le volt szűkítve (blendézve) a

könyökére, bár valóban lehetséges a medencét takaró védelmet biztosítani az esetleges szórt sugárzás ellen. Nem derült ki a kérdésből hogy a hasi felvétel miért készült, de ennél a vizsgálatnál általában nem is szoktak védelmet adni, mivel a kismedencét

eltakaró sugárfogó tárgy adott esetben elfedheti a has egy részét, ami

csökkentheti a vizsgálat értékét. A fogamzóképességet a röntgenfelvételek

nem befolyásolják.

Tervezett terhességnél a fogamzással a sugárterhelő vizsgálatok de főleg a hasi CT vizsgálatok utáni ciklust ajánlatos megvárni.

Kérdés: 2012. szeptember 21., 09:46; Megválaszolva: 2012. szeptember 23., 22:40
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mammográfia sugárártalom
Mellkasröntgen covid után
Koponya mri lelet
Szeretném kérni Öntől az mri...
Koponya MR vizsgálat