kontrasztanyag

Tisztelt Doktornő/ Úr Pár nap múlva megyek koponya ct -re, és a kontrasztanyagon vívódom, hogy kérjem vagy sem, mert az orvos ráírta a papíromra, de annyi rosszat olvastam már róla, hogy nem tudom, hogy döntsek. A kérdésem az lenne, hogy valóban radioaktív anyagról van szó, és hogy vesekárosító hatása van? Ha nem kérem akkor esetleg nem lesz értékelhető a lelet? Köszönöm Timi

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kalóczkai Andrea válasza koponya CT kontrasztanyag témában

Kedves Kérdező!

A koponya CT és röntgen vizsgálatok sugárterhelést jelentenek a szervezet számára. A CT vizsgálat során alkalmazott kontrasztanyagok önmagukban nem tartalmaznak sugárzó anyagot, igy plussz sugárterhelést sem jelentenek. Ezek a kontrasztanyagok a röntgen sugárzást fokozottabban nyelik el a vizsgált szövetnél, igy válik láthatóvá a vizsgált szerv. Ezek a kontrasztanyagok azonban jódot tartalmaznak, igy a nem kezelt pajzsmirigy túlműködés esetén veszélyesek lehetnek. Ezek a kontrasztanyagok vesebetegség esetén fokozott óvatossággal alkalmazhatók, e miatt a legtöbb CT-t készitő intézmény kötelezi a betegeit, hogy a veseműködéséről laborvizsgálati leletet mutasson fel, hogy eldönthessék a veszélyesség mértékét.

Nagyon sok esetben a CT vizsgálat elengedhetetlen a pontos diagnózishoz a betegségtől függően, a koponya MRI más technikával dolgozván, azonban nem jelent sugárterhelést.

A sugárterheléssel járó vizsgálatok és kezelések alatt nagyon fontos, hogy ne legyen terhes, illetve ennek esélye se álljon fenn.

Kérdés: 2012. augusztus 01., 18:26; Megválaszolva: 2012. augusztus 04., 07:13
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Koponya MR vizsgálat
CT Eredmény
Ma kaptam meg a vizsgálat eredményét .. szeretnek választ kapni mert nem ertem
Mellkasfelvétel
Kedves András! Kérem, segítsen értelmezni a radiológiai véleményt. Válaszát hálásan köszönöm! (Nem tudom, fontos - e az értékelésnél, hogy a...
Lelet értelmezése.
Gerinc MRI