• Aggodó anya

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        20 éves fiam étkezés közben a jobb oldalon az álla alatt egy csomót érzett, elmentünk a házi orvoshoz aki megvizsgálta és azt mondta, hogy valószínű, hogy nyálköve van, de írt neki nyaki ultrahangra beutalót. Eredmény: Jo-on a nyak felső harmadában submandibularisan és paratrachealisan néhány 7-8-9 mm nagyságú echoszegény solid képletek láthatók. Ezzel az eredménnyel elmentünk az orr-fül-gége szakorvoshoz aki megvizsgálta és írt fel antibiotikumot./Fromillid uno/ és mondta, hogy majd menjen vissza ulrahangra. A gyógyszer beszedése után a duzzanat kissebb lett, sőt volt amikor nem is volt látható. A második ultrahang eredménye:Jo-on a nyak felső harmadában submandibularisan és paratrachealisan néhány 7-8-9 mm nagyságú echoszegény solid képletek láthatók.Jobb oldalon az alsó harmadban a fejbiccentő izom elülső széle mentén néhány 4-5 mm nagyságú echoszegény solid képletek láthatók. A felső harmadban a fejbiccentő izom hátulsó széle mögött 5 mm-es solid képlet észlelhető. Várom válszát, mert nagyon ideges vagyok! Tisztelettel: Pető Istvánné Mezőkövesd, 2012.04.11.

        Dr. Laki András válasza a nyaki nyirokcsomó témában

        Tisztelt Kérdező! Az ultrahangon leírt echoszegény solid képletek minden bizonnyal nyirokcsomók. Az ember nyakán kb 300 nyirokcsomó van, ezek többsége általában nem tapintható, képalkotó módszerekkel nem ábrázolható. Bizonyos esetekben azonban több nyirokcsomó is megjeleníthető, illetve tapintással is érezhető lesz. A nyirokcsomókat méretük, alakjuk és szerkezetük alapján szoktuk megítélni. Általában a rövidebb átmérőjében 10 mm feletti nyirokcsomókat tekintjük méretben kórosnak, vagyis ezek a kóros méret kritériumot nem érik el. Ettől kisebb nyirokcsomók is lehetnek persze tapinthatóak, helyüktől és alkattól valamint a nyirokcsomó keménységétől függően. Leggyakrabban valamilyen nyaki gyulladásos folyamat (garat-, torok- vagy mandulagyulladás, a legköznapibb megfázásos betegségeket beleértve), továbbá fog eredetű gyulladásos folyamatok okozhatnak kisebb-nagyobb nyirokcsomó duzzanatot. Bár a kérdésben nem említette, hogy mennyi idő is telt el a két vizsgálat között, a tapasztalatom szerint ezek a mérsékelt nyirokcsomó duzzanatok elég tartósan meg szoktak maradni. Nyilvánvaló a két lelet között az az eltérés, hogy a második esetben még újabb régióban írtak le 4-5 mm-es képleteket- ez szerintem nem jelenti feltétlenül azt, hogy ezek újak, mivel kis méretük miatt nem mindenki tesz róluk említést. Nem említette azt sem, hogy a fül-orr-gégész látott-e kóros eltérést a torok-garat területén. Ha nem, akkor még a fiának fogorvoshoz is érdemes elmennie, hogy nincs-e valamilyen rejtett foggyulladás a háttérben,. Mivel mindkét alkalommal csak egy oldalon találtak nyirokcsomókat, én inkább helyi okra gondolnék és valamilyen fertőzéses eredetre, miután az antibiotikumra javult. Biztonság kedvéért egy vérkép vizsgálat is javasolható, illetve még egy kontroll ultrahang néhány hét múlva is hasznos lenne.


        Kérdés: 2012. április 11., 19:03; Megválaszolva: 2012. április 14., 22:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: