Aggodó anya

20 éves fiam étkezés közben a jobb oldalon az álla alatt egy csomót érzett, elmentünk a házi orvoshoz aki megvizsgálta és azt mondta, hogy valószínű, hogy nyálköve van, de írt neki nyaki ultrahangra beutalót. Eredmény: Jo-on a nyak felső harmadában submandibularisan és paratrachealisan néhány 7-8-9 mm nagyságú echoszegény solid képletek láthatók. Ezzel az eredménnyel elmentünk az orr-fül-gége szakorvoshoz aki megvizsgálta és írt fel antibiotikumot./Fromillid uno/ és mondta, hogy majd menjen vissza ulrahangra. A gyógyszer beszedése után a duzzanat kissebb lett, sőt volt amikor nem is volt látható. A második ultrahang eredménye: Jo-on a nyak felső harmadában submandibularisan és paratrachealisan néhány 7-8-9 mm nagyságú echoszegény solid képletek láthatók.Jobb oldalon az alsó harmadban a fejbiccentő izom elülső széle mentén néhány 4-5 mm nagyságú echoszegény solid képletek láthatók. A felső harmadban a fejbiccentő izom hátulsó széle mögött 5 mm-es solid képlet észlelhető. Várom válszát, mert nagyon ideges vagyok! Tisztelettel: Pető Istvánné Mezőkövesd, 2012.04.11.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza nyaki nyirokcsomó témában

Tisztelt Kérdező!

Az ultrahangon leírt echoszegény solid képletek minden bizonnyal nyirokcsomók. Az ember nyakán kb 300 nyirokcsomó van, ezek többsége általában nem tapintható, képalkotó módszerekkel nem ábrázolható. Bizonyos

esetekben azonban több nyirokcsomó is megjeleníthető, illetve tapintással is

érezhető lesz. A nyirokcsomókat méretük, alakjuk és szerkezetük alapján

szoktuk megítélni. Általában a rövidebb átmérőjében 10 mm feletti nyirokcsomókat tekintjük méretben kórosnak, vagyis ezek a kóros méret kritériumot nem érik el. Ettől kisebb nyirokcsomók is lehetnek persze tapinthatóak, helyüktől és alkattól valamint a nyirokcsomó keménységétől függően.

Leggyakrabban valamilyen nyaki gyulladásos folyamat (garat-, torok- vagy

mandulagyulladás, a legköznapibb megfázásos betegségeket beleértve) , továbbá

fog eredetű gyulladásos folyamatok okozhatnak kisebb-nagyobb nyirokcsomó duzzanatot.

Bár a kérdésben nem említette, hogy mennyi idő is telt el a két vizsgálat

között, a tapasztalatom szerint ezek a mérsékelt nyirokcsomó duzzanatok elég

tartósan meg szoktak maradni. Nyilvánvaló a két lelet között az az eltérés,

hogy a második esetben még újabb régióban írtak le 4-5 mm-es képleteket- ez

szerintem nem jelenti feltétlenül azt, hogy ezek újak, mivel kis méretük

miatt nem mindenki tesz róluk említést.

Nem említette azt sem, hogy a fül-orr-gégész látott-e kóros eltérést a torok-garat területén. Ha nem, akkor még a fiának fogorvoshoz is érdemes elmennie, hogy nincs-e valamilyen rejtett foggyulladás a háttérben,. Mivel mindkét alkalommal csak egy oldalon találtak nyirokcsomókat, én inkább

helyi okra gondolnék és valamilyen fertőzéses eredetre, miután az antibiotikumra javult. Biztonság kedvéért egy vérkép vizsgálat is

javasolható, illetve még egy kontroll ultrahang néhány hét múlva is hasznos

lenne.

Kérdés: 2012. április 11., 19:03; Megválaszolva: 2012. április 14., 22:52
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Ultrahang vizsgálat
.Mit jelent a köldök magasságba nagy kiterjedésű vegyes ecogenitás, zömében hyporeflektiv karéjozott inhomogén porckemény téfoglalás.sok fogyás...
CT lelet értelmezése
Tisztelt Doktornő! Melanoma metastasis gyanúja miatti mellkas, has, kismedence CT vizsgálat nem mutatott ki elváltozást, viszont a lelet tartalmaz ...
Virtuális Bronchonoscopia
Tisztelt Doktor Úr! Régóta allergiás vagyok illetve gyermekkorban asztmám is volt/van. Aztán teljesen tünetmentes voltam több évig majd olyan 2016...
CT lelet értelmezése
Tisztelt Doktor úr! Tudna kérem segíteni nagynéném csatolt CT leletenek ertelmezeseben? Köszönöm előre is.
4év alatt 6 mellkas CT
Jó estét kívánok Doktor Úr! Azon apropóból keresem Önt,mert az interneten egyfolytában mást sem olvasok hogy így ártalmas a CT ionizáló...