• Mellkas ct eredmény

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor ÚR/Nő! Az elmúlt 2 évben 2 alkalommal volt tüdőgyulladásom. A röntgen felvétel nem volt egyértelmű, ezért ct vizsgálatra is sor került. A ct leleten foltos köteges hyperdens rajzolat látható. Szeretném megkérdezni, hogy ez az eredmény utalhat-e daganatos elváltozásra? Nem dohányzom. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Laki András válasza a tüdőrák témában

        Tisztelt Kérdező! A képek nélkül nehéz értékelni egy ilyen rövid leírást, vagy inkább leletrészletet. Nem derül ki, hogy ez egy, vagy több helyen volt látható és milyen volt a kiterjedése, mérete. Feltételezem, hogy a vizsgálatot leletező orvos is véleményezte a látottakat. Nem szerepelt a kérdésében, hogy a CT vizsgálat a második tüdőgyulladás után mennyi idővel készült és most mi miatt készült a vizsgálat. A leletből idézett rövid részlet alapján én elsősorban gyulladásos folyamatra vagy gyulladásos maradványokra és nem daganatos elváltozásra gondolok, de látni kellene a felvételeket is. Lehet hogy kb. 2 hónap múlva érdemes kontroll vizsgálatot végezni. Ha már több mint egy hónap is eltelt a legutóbbi tüdőgyulladás óta, akkor inkább forduljon tüdőgyógyászhoz a felvételekkel, hogy megítélje, szükséges-e további kivizsgálás vagy kezelés.


        Kérdés: 2012. március 27., 13:54; Megválaszolva: 2012. március 28., 22:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: