Lejár a táppénz!

55éves vagyok, térdprotézis mütétre vagyok 2011 első félévére előjegyezve.
2010.09.28.-án lejár a táppénzem, a leszázalékoló bizotság 40% egészség károsodást állapított meg. Sajnos mind a két térdem annyira fájnak, hogy így a munkámat nem tudom ellátni. A munka köröm raktáros áru összekészítő targoncás és kézi rakodó.
Sőt az otthoni ház körüli teendőimet sem tudom ellátni.
1969. augusztusa óta dolgozom tehát 41 éves munka viszonyom van.
Ezzel a feltétellel elmehetek-e előnyugdíjba, vagy mire van lehetőségem?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel egy beteg.

Dr. Bodnár Edina válasza nyugdíj témában

Tisztelt Kérdező!

Nem könnyű megítélni a helyzetét.

Először is tájákoztatni kívánom, hogy általános tájékoztatást tudok csak adni, mert nem ez a szakterületem, így csak a jogszabályok értelmezésén keresztül próbálok meg tanácsot adni Önnek.

Öregségi nyugdíjra nem jogosult, mert ahhoz szükséges életkor az Ön esetében (ha jól számolom1955-ben született)  64. életév, holott a szolgálati éveinek száma elegendő lenne.

Előrehozott  öregségi nyugdíjra sem jogosult, mert ahhoz vagy 60. életév és 1950-es születési dátum, továbbá 37 vagy 40 év szolgálati idő szükséges egyéb feltételek együttes fennállása esetén. Továbbá előrehozott öregségi nyugdíj igényelhető még az igénylőre irányadó nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel, ha 1950 dec. 31 után született férfi és legalább 37 év szolgálati diővel rendelkezik. Ettől Ön még távol áll.

Rokkantsági és baleseti nyugdíjhoz szükséges egészségromlás mértéke minimum 67% százalék, ugyanígy az Önét meghaladő mértékú % szükséges a rehabilitációs járulék megítéléséhez.

Mivel az anyagi helyzetéről nem írt, így talán a rendszeres szociális segély jöhet szóba. A rendszeres szociális segély olyan szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátás, amelyet a települési önkormányzat biztosít a jogosultsági feltételeknek megfelelő igénylőnek és családjának. Feltétel: akkor nem biztosított a megélhetés, ha a családnak az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj  mindenkori legkisebb összegének 90%-át, és vagyona nincs.

Azért azt tanácsolom, hogy a lakóhelye szerint illetékes nyugdíjfolyósítási inztézménynél illetve az Önkormányzatnál személyesen vagy telefonon is érdeklődjön az igénybe vehető ellátásokről, illetve azok feltételeiről.

 

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2010. június 03., 18:11 ;Megválaszolva: 2010. június 03., 18:11
Kérdések és válaszok: Jogi esetek
Hogyan tovább?
Negyedik éve lesz, hogy parkinson kórt diagnosztizáltak "bennem"... 1973 óta 11+7+8 hónap katonaidő, 5 év egyetem,, többi folyamatos munkaviszony...
Furcsaságok egy párkapcsolatban
Tisztelt doktornő /doktorúr! Pszichológiával kapcsolatos a következő kérdésem mert nem tudom rá a választ és sehol sem találok rá választ...
21 honapos baba
Üdvözlöm! A szomszéd kisfiu miatt kerestem meg Önt! A kisfiu 21 honapos és még tápszert eszik egyszerre kb 50-100 ml (rendes ételt soha nem eszik...
Jogosítvány meghosszabbítása...
Tisztelt Doktornő. A következő problémával fordulok Önhöz: Mozgássérültként 2005-ben jogosítványt szereztem Azzal a korlátozással, hogy...
A gépjárművezetési alkalmasság...
Tisztelt Doktornő! Gyerekkoromban sokszor jelentkezett migrénes fejfájás. Idén, február 23-án munkahelyemen ülve zsibbadó érzést észleltem a...