Segítségnyújtás elmulasztása: feltétel-e az eredmény?

Dr. Szabados György igazságügyi orvosszakértőtől kérdezném.

Mit változtat a segítségnyújtás elmulasztása elbírálásán az, hogy nem bizonyítható, hogy korábbi orvosi ellátás esetén a beteg élete megmenthető lett volna vagy sem?

Egyáltalán feltétele-e a segítségnyújtás kötelezettségnek az, hogy az milyen eredményhez vezet?

Tisztelettel: Bakondi Jánosné

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza a segítségnyújtás elmulasztása témában

Tisztelt Kérdező!

 A segítségnyújtás elmulasztása, mint bűncselekményi tényállását a Büntető Törvénykönyv 172§-a definiálja az alábbiak szerint:

„172. § (1) Aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a sértett meghal, és életét a segítségnyújtás megmenthette volna.

(3) A büntetés bűntett miatt három évig, a (2) bekezdés esetén öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a veszélyhelyzetet az elkövető idézi elő, vagy ha a segítségnyújtásra egyébként is köteles.

(4) A (3) bekezdés utolsó fordulata nem alkalmazható azzal szemben, aki a közlekedési szabályok alapján köteles a segítségnyújtásra.”

 

A törvényi meghatározásból egyértelműen megállapítható, hogy a segítségnyújtás alapeset megállapításának nem feltétele annak bizonyítható vagy nem bizonyítható volta, hogy a segítségnyújtás esetén az alany élete megmenthető lett volna.

Amennyiben az alany meghal, a körülmények figyelembevétele mellett megállhat a cselekmény minősített esete is (172§ (2) bek).

 

A cselekmény csak szándékos magatartással és mulasztással megvalósítható bűncselekmény.  A segítségnyújtás elmulasztása immateriális cselekmény: Azaz megállapításának nem feltétele, hogy eredménnyel járjon.

 Tehát a cselekmény megállapításakor nem releváns a cselekmény eredménye, azonban a bűncselekmény minősítésében szerepet játszhat.

 

 

Üdvözlettel: Dr. Barcsai Tímea, jogász

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2009. május 25., 16:21; Megválaszolva: 2011. október 03., 14:30
Kérdések és válaszok: Jogi esetek
Furcsaságok egy párkapcsolatban
Tisztelt doktornő /doktorúr! Pszichológiával kapcsolatos a következő kérdésem mert nem tudom rá a választ és sehol sem találok rá választ...
21 honapos baba
Üdvözlöm! A szomszéd kisfiu miatt kerestem meg Önt! A kisfiu 21 honapos és még tápszert eszik egyszerre kb 50-100 ml ( rendes ételt soha nem eszik és...
A gépjárművezetési alkalmasság...
Tisztelt Doktornő! Gyerekkoromban sokszor jelentkezett migrénes fejfájás. Idén, február 23-án munkahelyemen ülve zsibbadó érzést észleltem a bal...
Jogosultság
Tisztelt Doktornő! Szeretném megtudakolni, hogy jár-e nekem az adókedvezmény (visszamenőlegesen is)veleszületett kis lábujj hiányára! Voltam...
Emelt összegű cs. p. -hoz tartozó...
Tisztelt szakértő! Gyermekem ADHD-s, amelyről szakértői bizottság állitott ki papirt, F9090 BNO kódunk van. A kérdésem az lenne hogy most akkor...