Fogamzásgátló és trombózis

Kedves webbeteg! Lindynette 75/20-as fogamzásgátló tablettát szedek. A lehetséges mellékhatások között feltüntették a mélyvénás trombózist és az embóliát, igaz, a ritka mellékhatások között. Arra vagyok kíváncsi, hogy a fogamzásgátló tabletta önmagában mekkora eséllyel okozhat ilyen problémát (úgy tudom, a családomban eddig nem fordult elő trombózis)? Mik az egyértelmű jelei ezeknek a betegségeknek, és hogyan lehet kivédeni őket? Köszönöm a segítséget!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csuth Ágnes válasza fogamzásgátló témában

Kedves Kérdező!

Az, hogy mennyi az esély, mindenkinél más és más, mert a környezeti és az örökletes tényezőktől függ. Szakirodalmi adatok szerint a mélyvénás trombózis 2x, a felületes 4x gyakoribb a fogamzásgátló tabletták hatására.Örökletes ok például a Leiden faktor mutációja, vagy bizonyos fehérjék hiánya. Egyéb ok pl. a tartós fekvés, a tumoros megbetegedések, a túlsúly és a nagyfokú visszeresség. Akkor jelentős a trombózisveszély, ha több ok egyszerre van jelen, például fogamzásgátló tabletta szedése mellett valaki dohányzik, vagy egy tengerentúli repülőútra megy, és ehhez esetleg genetikai trombózishajlam is társul.

A trombózis jelei a végtag duzzanata, fájdalma, elszíneződése. Kivédése a trombózis egyéb tényezőinek kiküszöbölése, pl. dohányzási tilalom, visszeresség esetén kompressziós harisnya viselése, tartós fekvés esetén alvadásgátló adása, stb. Érdemes APC rezisztencia vizsgálatra is bejelentkeznie.

Kérdés: 2011. október 17., 08:31; Megválaszolva: 2011. október 18., 09:38
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Véralvadásgátló szedése
Üdvözlöm! 12 éve császármetszés után két héttel agyi infarktust kaptam. Utólag kiderültek az alábbi mutációk: MTHFR heterozigóta, Prothrombin...
Laboratóriumi lelet
Tisztelt Doktornő! Segítségét szeretném kérni a csatolt laborleletemmel kapcsolatban.Mostanában gyakran vannak extra szívveréseim, ezért elmentem...
Transzferin telítettség
Kedves Doktornő! Fél éve voltam vérvételen, ugyanilyen májenzim eltérések voltak, mint a most csatoltban (tegnapi) , de akkor még az eGFR és a...
Vérvételi lelet eltérések
Tisztelt Dr-nő! A vérvételi leleten három eltérés van, szeretném megtudni, hogy kell-e további vizsgálatokat kérni, most enyhe megfázásos...
Vérhégító/Trombózis panel
Tisztelt Doktornő! Petesejt punkció miatt kaptam Clexane 4000NE injekciót, amelyből 8-at beadtam kettő hibás volt. Babatervezés miatt mindenféle...