Fogamzásgátló és trombózis

Kedves webbeteg! Lindynette 75/20-as fogamzásgátló tablettát szedek. A lehetséges mellékhatások között feltüntették a mélyvénás trombózist és az embóliát, igaz, a ritka mellékhatások között. Arra vagyok kíváncsi, hogy a fogamzásgátló tabletta önmagában mekkora eséllyel okozhat ilyen problémát (úgy tudom, a családomban eddig nem fordult elő trombózis)? Mik az egyértelmű jelei ezeknek a betegségeknek, és hogyan lehet kivédeni őket? Köszönöm a segítséget!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátló témában

Kedves Kérdező! Az, hogy mennyi az esély, mindenkinél más és más, mert a környezeti és az örökletes tényezőktől függ. Szakirodalmi adatok szerint a mélyvénás trombózis 2x, a felületes 4x gyakoribb a fogamzásgátló tabletták hatására.Örökletes ok például a Leiden faktor mutációja, vagy bizonyos fehérjék hiánya. Egyéb ok pl. a tartós fekvés, a tumoros megbetegedések, a túlsúly és a nagyfokú visszeresség. Akkor jelentős a trombózisveszély, ha több ok egyszerre van jelen, például fogamzásgátló tabletta szedése mellett valaki dohányzik, vagy egy tengerentúli repülőútra megy, és ehhez esetleg genetikai trombózishajlam is társul. A trombózis jelei a végtag duzzanata, fájdalma, elszíneződése. Kivédése a trombózis egyéb tényezőinek kiküszöbölése, pl. dohányzási tilalom, visszeresség esetén kompressziós harisnya viselése, tartós fekvés esetén alvadásgátló adása, stb. Érdemes APC rezisztencia vizsgálatra is bejelentkeznie.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. október 17., 08:31; Megválaszolva: 2011. október 18., 09:38
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Eltérések a vérképben
Leukémiás vagyok az eredmény...
Leukémiás vagyok a vérképem...
Leukémiás vagyok a vérképem...
Lehet haematológiai betegségem van?
Üdvözlöm Dr.nő! Szeretném a segítségét,tanácsát kérni a köv.-ben:Panaszaim tavaly nyáron kezdődtek,mindkét combomba izomláz szerű...