Hányszor lehet csontvelőt venni a betegtől?

Édesanyám 47 éves, 5 éve diagnosztizáltak nála krónikus limfoid leukémiát. Már háromszor vettek tőle csontvelőt, a harmadik vétel után már nagyon rosszul érezte magát. Az állapota nemrég rosszabbodott, az orvosa szerint még egy csontvelő vételre lett volna szükség, de édesanyám nem egyezett bele. Egy ilyen betegnél hányszor lehet csontvelőt venni, ami még nem káros a páciensre?

WEBBeteg Szakértő válasza csontvelő vétel témában

A csontvelői mintavétel krónikus limfoid leukémia esetén a kezelés megkezdése előtt mindenképpen indokolt. A vizsgálat fájdalmas (akár a szegycsontból, akár a csípőcsontból történik) , de olyan károsodást az esetek döntő többségében nem okoz, mely alapján lenne egy maximális érték, ahányszor a vizsgálat elvégezhető.

Dr. Miltényi Zsófia belgyógyász, hematológus

Kérdés: 2008. június 18., 20:56 ;Megválaszolva: 2008. június 18., 20:56
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Heterozygota
Vérkép elemzés
Vas,ferritin
Kék folt a lábszáron
Magvas vvt