• Myeloma multiplex

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Miltényi Doktornő, Azért irok, mert szeretnék a 75 éves nagymamámon segiteni és nem tudom kihez forduljak. A nagymamám 3 évvel ezelött a Nagykanizsai kórházban volt pár napig mivel egy foghuzás után elállithatatlanul vérzett és olyan sok vért veszitett, hogy vért kellett kapnia. A zárójelentést átfutva azt mondta a falu orvosa, hogy minden rendben. Én is megnéztem anemia volt ráirva és hogy Myeloma Multiplex igazolódott. Utána néztem az interneten és megdöbbenve láttam, hogy ez mit jelent. Felhivtam telefonon egy Zalaegerszegi hematologus orvost és megkérdeztem tőle, hogy mit tegyunk. Azt mondta a Kanizsai kórházban nincs ilyen osztály ezért nem állithatnak fel ilyen diagnozist. Gerincvelőböl vett mintával lehet ezt csak igazolni. A nagymamám akkor temette el a fiat aki melanoma miatt halt meg és elötte 1 évvel a lányát akinek méhnyakrákja volt. Mi azt hittük ezért fogyott 20kg. Olyan idegi állapotban volt, hogy semmiképpen sem lehetett volna megmondani, hogy neki is rákos jellegű betegsége lehet. Abban biztam, hogy talán rosszul diagnosztizálták mivel a nagymamám állapota nem nagyon változott a 3 év alatt. Csak fájdalomcsillapitokat és altatót szedett. A súlyát is tartotta, bár egyre mintha ment volna össze. A mérleg mindig 50kg-ot mutatott. Pár hónappal ezelött erősödtek fel a fájdalmai, annyira hogy az Advil már nem használt és az ágyból sem tudott felkellni annyira belenyilalt a fájdalom a bordájában. Semmenyire sem volt mozditható. Ő azt mondta inkább a pelenka, de ő nem megy a Kanizsai kórházba. Az orvos azt mondta, hogy itt már nem érdemes szteroidos vagy más fájdalomcsillapitot irni, mert ugy sem fog segiteni és hogy készüljünk fel a legrosszabbra rövid időn belül. Igy megkapta az elso tapaszt: FENTANYL SANDOZ 25 MCG/ÓRA. Ez Junius közepén volt. A nagymamám 2 hét szinte mozdulatlan fekvés után ujra tanult járni és azóta bottal és lassan ki tud menni a mosdoig és rövid távokat is meg tud tenni. A változás még, hogy a tapasz 50-es, csak 45 kg és mindkét lába térdtől lefelé fel van dagadva a sok viztől. A falu orvosa vett töle vért, de szerintem nem azt nézette ami fontos lett volna. Nem lattam Calcium-ot a verkepen es B2M.-et sem. VVT: 2.72, süllyedés: 110, haemoglobin: 7.4, fehérvérsejt: 3.43, kálium: 4.7 Az orvosa káliumot és Furosemid vizhajtot irt fel. A kérdéseim: Ennyiből lehet következtetni arra, hogy a betegség milyen stadiumban van? Hogyan lehetne segiteni az életminőségén? A láb duzzanatán nem lehetne segiteni (vizhajto nem segit)? Ha néztek volna calciumot és az derült volna ki hogy tul sok a vérben arra lehetne valamit szedni? Elnézést, hogy a levél ilyen hosszu lett. Előre is köszönöm válaszát.

        Dr. Csuth Ágnes válasza a myeloma témában

        Kedves Kérdező! Ugyanezt a kérdést már Ön feltette Váróczy adjunktus úrnak, ezért ő fogja hamarosan megválaszolni. Két szakértőnek ugyanazt a kérdést nem továbbítjuk.


        Kérdés: 2010. augusztus 22., 10:39; Megválaszolva: 2010. augusztus 24., 11:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő! Az utóbbi napokban észre vettem, hogy érintésre pontosabban inkább végig simításra egy ponton fáj a szegycsontom (nagyjából a közepe és teteje közötti kiálló résznél). Először nem foglalkoztam vele különösebben,...
        Kedves Doktornő/Doktor Úr, Azért kérem segítségüket, mert 2-2.5 hete a nyakam jobb oldalán észrevettem egy csomót (megnagyobbodott nyirokcsomót), melynek a mérete a két hét alatt nem csökkent. Akut tüneteim - láz, nátha, köhögés,...
        Kedves Doktornő! Többször kértem már tanácsot Öntől, amit ezúton is köszönök. 2011-ben diagnosztizáltak CML-el, 7,5 évig szedtem imatinibet, 2018. novemberében hagytam el a gyógyszert. Jelenleg is 0,000% a PCR értékem. Most viszont...
        Kedves Doktornő! Egészséges életmódot folytató, normál testsúlyú,rendszeresen sportoló (súlyzózás, futás), nem dohányzó, 33 éves férfi vagyok. Sport kapcsán nem élek semmilyen teljesítményfokozóval, kizárólag fehérjeport és...
        Tisztelt Doktornő, Vérképben a következő eltérések ,és eredmények voltak,mennyi problémás ez. vvt: 6,38, hemoglobin:190 hematokrit: 56,1% mcv :87,9 mch:30 rdw-sd:43 trombocita:436 bilirubin...
        Kedves Doktornő/Doktor Úr, Szeretném segítségüket kérni labor eredményem kiértékelésében - úgy látom, hogy minden érték a normál intervallumba esik, egy kivételével. A neutrophil% alacsonyabb, mint a normál érték. Kérdésem, hogy...
        Tisztelt Doktornő! Márciusban egy feltehetőleg vírusos, elhúzódó, hányós megbetegedésem következtében a hasi UH megnagyobbodott lépet mutatott (UH leleten az áll, hogy: a lép szabályos echoszerkezetű, hilusi átmérője 5 cm, legnagyobb...
        Tisztelt Doktornő! Szeretném kérni a tanácsát férjem labor eredménnyemmel kapcsolatban. Ferritin szint + 361 (20-250) Nem tudom ezen eltéréseknek van e jelentőségük de megírom: Neutrofil granulocita - 44,6 (50-70) Limfocita + 43,5...
        Tisztelt Doktornő! 5 hete küszködöm “ugató”, kruppos-jellegű köhögéssel, mely kezdetben száraz, illetve később produktív volt, mostanra ismét származnak mondanám! Egyéb tünetem, láz, nehézlégzés, mellkasi fájdalmam nem volt!...
        Tisztel Doktor Úr/Nő Olyan problèmával fordulnek Onhoz, hogy a verkepem kissè aggaszt. 6 honapja szultem. Mar akkor is keves volt a vasam, a hemoglobin, hematokrit es a vorosversejt is. Akkor nem aggodtam mivel tudom a terhesseg velejaroja illetve...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció