Tüdőembólia kezelésének tartama

Kedves Doktor! 2008 augusztusában volt egy tüdőembóliám. Akkor az orvosok azt mondták, hogy valószínű a fogamzásgátló okozta, mert semmi más vizsgálat nem mutatott embóliát okozó eredményt. Kezelést kaptam, majd Marfarin szedése mellett elengedtek. Aztán fél év, majd egy év múlva a kontrollvizsgálaton a kezelő orvos azt mondta, hogy tovább szedjem a gyógyszert, mert nincs mellékhatása, és jobb félni, mint megijedni. Elmentem egy másik orvoshoz, ő azt mondta, hogy nem kell szedni, csak max. 1 évig, utána abba lehet hagyni. Nos én, mivel nagyon megijedtem az embóliától úgy döntöttem, hogy az első orvos utasítása szerint járok el. De mostanában, kb.4-5 hónapja nagyon vágyakozom egy gyerek után... Most mit tegyek?... Az orvosom túl "konzervatív"...azt mondja, ne akarjak gyereket, már van kettő?!...és ne kockáztassam az életem...tényleg le kell mondanom róla?...Nem lehet már több gyerekem?...vagy ha nem is lehetek harmadjára is anya...azért abbahagyhatom a gyógyszer szedését?... Köszönöm válaszát, üdvözlettel, Feronia

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Váróczy László PhD válasza a embolia témában

Tisztelt Érdeklődő! Ha a fogamzásgátló szedésén kívül tényleg nem volt egyéb rizikófaktora az emboliának, akkor 1 év gyógyszerszedés valóban elegendő. Ezt a tényt azonban alapos, genetikai vizsgálatokkal is alá kell támasztani. Viszont ha terhességet vállal - pláne, hogy már 38 éves, (bocsánat! ) -, az egy másik önálló rizikófaktor az újabb trombózis ill. embolia szempontjából, így véleményem szerint a terhesség ideje alatt átmenetileg ismét szükség lesz a váralvadásgátló kezelésre. Mivel a Mardarin magzatkárosító hatású, a megoldás a heparin (LMWH) injekció.

Kérdés: 2010. augusztus 01., 20:07; Megválaszolva: 2010. augusztus 03., 21:13
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Nagy lehet a baj? 2.
Nyirokcsomó megnagyobbodás okai mi...
Hajas sejtes leukémia és oltás
Laboreredmény
Nagy lehet a baj?