• Vastöbblet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/nő! Legutóbb teljeskörű vér és vizelet vizsgálaton voltam, ahol a vas 49 volt. Soknak tűnik, utána olvastam, és elég szörnyű dolgokat írnak a vastöbblet okairól és következményeiről. Házi orvosommal szeretnék újabb vizsgálatot kérni; ez csak egy egyszeri eredmény.-e. Ez a vizsgálat egyébként azzal kapcsolatos volt, hogy eddig nem sikerült a feleségemnek teherbe esnie. Azt olvastam a magas vas többek között nehezíti vagy ellehetetleníti a megtermékenyítést. Mi lehet ez, és mire lehet számítani?

        Dr. Csanádi Gábor válasza a vas témában

        Legelőször valóban le kell kontrollálni az eredményt, lehet, hogy tévedés, vagy étkezési kihágás az oka. A vastöbblet egyértelműen akkor okoz megtermékenyítési (és sok-sok egyéb) zavart, amikor egy jól megfogható betegséget hoz létre (pontosabban, a magas vas szint is már annak a következménye). Ha ez nem áll fenn, teoretikus módon a fokozott szabadgyök képződés révén károstíthatja a spermiumokat. Diétával, nagy dózisú C vitaminnal lehet próbálkozni.


        Dr. Csanádi Gábor
        urológus, andrológus

        Dr. Csanádi Gábor
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. július 09., 10:35; Megválaszolva: 2010. július 17., 19:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: