• A vashiány gyógyitható-e?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Unokám 18 éves fiú és nagyon alacsony a vas eredménye. Három éves korában a kötelező orvosi vizsgálaton derült ki, hogy nagyon vérszegény. Észleltük, hogy kicsit fáradtabb mint kellene, de nem gondoltunk rosszra. A doktornénije elküldte laborvizsgálatra és kiderült, hogy 57 g/L a hemoglobinja. Gyorsan beküldte a kórházba és vért kapott. Ezek után a vas eredménye mindig nagyon alacsony volt, 1, 5-3 között. Állandó vaspótló gyógyszereket szed. Most érettségizik és jelentkezett a Rendőrtiszti Főiskolára, ezért kötelező vizsgálatokra Szolnokra a Rendőrségre kellett mennie. Elméletileg kiválóan szerepelt, viszont elmondta, hogy vasgyógyszert szed, ezért a doktornő laborba küldte.Sajnos a vaseredménye 1, 5 lett. A többi eltérő eredményei a következők:RBC 6, 17  HGB 115  HTK 0.39  MCV62.7  MCH 18.6 MCHC 297 Kreatinin 120. A szolnoki doktornő azt mondta neki ezek után, hogy nem meri javasolni neki ezt a főiskolát mert ugysem fogja bírni fizikailag. Egyébként sportol és elég jó fizikumu. Azt is gyanitjuk, hogy örökölte ezt a vérszegénységét, ugyanis az apai nagymamájának is hasonló a vérképe. A kérdésem az lenne, hogy mennyire kóros ez a fenti laboreredmény, és van-e remény a javulására? Lehet-e ezzel olyan szakmát választani, ami fizikai megterhelést is követel, vagy később még romlani fog?

        Várom válaszukat: egy aggódó nagymama.

        WEBBeteg szakértő válasza a vérszegénység témában

        Kedves aggódó nagymamma!

        A vashiány nem önálló kórkép, mindig valamilyen más betegség tünete. Lehet a háttérben felszívódási zavar, de idült vérvesztés is. Az Ön unokáját nem vizsgálták ki részletesebben az elmúlt 15 év alatt? Ha nem, mindenképp szükségesnek tartok egy gasztroenterológiai és egy hematológiai szakorvosi vizsgálatot. Arról, hogy alkalmas lehet-e komoly fizikai megterheléssel járó munka végzésére, csak a fenti szakorvosi vizsgálatok eredményének birtokában tudnék nyilatkozni.


        Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus
        urológus Itt kérdezhet

        Dr. Mészáros Lajos

        Kérdés: 2010-03-07 16:26:09; Megválaszolva: 2010. március 07., 16:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: