• Mélyvénás trombózis tüdőembóliáva

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr!

        34 éves férfi vagyok, tavaly novemberben a teljes jobb lábamra kiterjedő mélyvénás trombózisom volt, nagyfokú tüdőembóliával.

        Ülő munkát végzek, napi 8-10 órában.

        A genetikai vizsgálat Leiden-mutációt (heterozigóta) és MTHFR 677C/T  heterozigóta genotípust mutatott ki. Cambridge, Hong Kong, Protombin 20210G/A, MTHFR 1298A/C negatív volt.

        3 szori vércukor szintem reggel éhgyomorra (12 órával az utolsó étkezés után) 7, 0 volt! Die

        Jelenleg napi 5 Syncumar-t szedek.

        Kérdéseim:

        -érdemes-e még valamilyen genetikai vizsgálatot végeztetnem a lehetséges további kockázatok kiszűrésére?

        -a fentiek alapján még milyen kockázat állhat fent?

        -a magas vércukorszint egy kezdődő 2-s diabetes-re utal, vagy lehet a trombózis, Syncumar mellékhatása is (a korházi kezelés alatt volt 5, 0 is a vércukorszintem)?

        -javasolt-e folsav szedése?

        -milyen vizsgálatokat javasol?

         

        Várom szíves válaszát, köszönettel: Gábor

        WEBBeteg szakértő válasza a Trombózis témában

        Kedves Gábor!

        Az eredményei alapján Ön két olyan öröklött véralvadási rendellenességben - Leiden heterozigóta mutáció MTHFR 677 C/T - is szenved, mely trombózisra, emboliára hajlamosít. Léteznek egyéb genetikai eltérések is, melyek hasonló problémát okoznak, de ezek további vizsgálata az Ön esetében teljesen akadémikus lenne, hiszen a végeredmény ugyanaz: Önnek élete végéig véralvadásgátló terápiában kell részesülnie, ha el akarja kerülni az újabb trombózist / emboliát. A magas éhgyomri vércukorszint semmiképp sem a Syncumar mellékhatása, hanem kezdődő diabetesre utal, így melegen ajánlott a diéta illetve egy diabetológia szakrendelés felkeresése. A MTHFR mutáció miatt ajánlott a folsav szedése is, hogy a korai érelmeszesedést elkerülje. Érdemes volna még egy lipidprofil (koleszterin, triglicerid) készítése Önnél, nem is annyira a trombózis, mint inkább a magas vércukorérték miatt.

         


        Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-02-21 10:23:29; Megválaszolva: 2010. február 21., 10:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: