• Magas vas

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        ismerősömnek, férfi - 44, édesanyja májbetegségben halt meg, tartósan magas a vasa - kb. 40-45 között van. legutóbbi labornál össz bilirubin (29), GPT (44), alkalikus foszfatáz (554), Gamma GT (67) is magas. Nem lehet valahogyan csökkenteni a vas értéket? Rám vonatkozó kérdés, hogyan lehet megemelni a HDL koleszterin szintet, ha alacsony, milyen zöldség, gyümölcs segít ebben? Köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vasszint témában

        Kedves Kérdező!

        A probléma hátterében állhat olyan betegség, mikor a vas fokozott mértékben szívódik fel szervezeteben. Jellemző tünet: fáradság, később máj működési zavar, cukorbetegség, bronzszerű bőrpigmentáció, szívpanaszok is jelentkezhetnek, de hasi, izületi és egyéb hormonális panaszok is előfordulnak. A HDL koleszterin szintjét mozgással és a dohányzás elhagyásával emelheti, érdemes lenne tudni az LDL és az összkoleszterinn-szintet is a teljes válaszhoz.

        A speciális laborvizsgálatokon kívül az egyértelmű diagnózist a májszövettani vizsgálat adja. A laborlelettel keressen fel belgyógyászati szakrendelést!


        Dr. Csuth Ágnes, családorvos
        gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus Itt kérdezhet

        Dr. Felszeghy Enikő

        Kérdés: 2010-02-19 08:24:02; Megválaszolva: 2010. február 19., 08:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: