• Vérszegénység leküzdése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        T SZakértő! azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy a nálam megállapított vérszegénységet milyen úton tudnám a leggyorsabban legyőzni.tavaly novemberben a vévétel kimutatta hogy nagyon alacsony hgb szinttel rendelkezem konkrétan  85ös.vért akartak adni de nem megoldható a kórházban maradásom (2kicsi gyermekem van akiket nem tudok kire bízni)így nem fogadtam el.háziorvosom felírta a maltofer fol-t és plusz szedem hozzá a humet-r-t.januárban újjabb vérvételen voltam ami még mindig nem tökéleteset mutatott, leírnám rossz eredményeimet:vas:6.0;hgb:95;hematokrit0.32;mcv:62.8;mch:18.5;mchc:295;rdw%20.6;pdw13.3, ezeket kaptam a kezembe pedig jobbat vártam.kérdésem hogy van e másik erősebb vaspótló tabletta annál mint amit szedek? olvastam hogy a b12 segíti a felszívódását a vasnak és találtam is egy feroglobin b12 nevű kapszulát csak nem tudom erősebb lenne e a maltofer fol-nál? amúgy gyerekkorom óta vérszegény vagyok a 2terhességem alatt is duplán szedtem a vaspótlót hogy a minimum szintet elérjem.most haematológushoz küldtek hogy kiderüljön miért ilyen rossz az eredmény.kérdésem lenne még hogy zajlik egy ilyen vizsgálat? amúgy én nem érzem rosszul magam emiatt nem szédülök nem esem össze élem a mindennapi életem hogy lehet ez hogy semmit nem vettem észre pedig vannak tünetei? mi okozhatja ezt nálam? várom válaszát amit előre is köszönök!

        WEBBeteg szakértő válasza a vérszegénység témában

        Kedves Érdeklődő!

        A tartósan alacsony hemoglobinérték miatt valóban indokolt a részletes kivizsgálása, ezt nem érdemes halogatnia a gyermekei miatt sem, hiszen nekik is elsősorban egy egészséges édesanyára van szükségük. Először is: tisztázni kell, hogy Önnek valóban vashiányos vérszegénysége van-e. (A leletek között nem írta meg a vasprofil vizsgálat eredményét, ha ilyen nem történt, ez volna az első lépés a kivizsgálás során). Ha valódi vashiánya van, akkor annak alapvetően két oka van: 1. idült vérvesztés a szervezetből 2. elégtelen vasfelszívódás  gyomorból. Mindenképp szükség volna egy gasztroenterológiai és egy nőgyógyászati szakvizsgálatra. Én megértem, hogy Önnek a viszonylag alacsony hemoglobinérték mellett sincs panasza, de az ördög nem alszik, és nem érdemes megvárnia azt, hogy a vérképe tovább romoljon, s ettől igazán rosszul érezze magát...

         


        Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-21 10:18:10; Megválaszolva: 2010. február 21., 10:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: