Policitémia?

Kedves Doktor úr!

Köszönöm előző válaszát!

Eddig történtek: férjemnél a kardiológián normál adatok születtek, uh rendben.

A hematológián azonban csak kicsit csökkentek az eredmények, és a gapa (nem tudom, jól írom-e) vizsgálaton 130 lett az érték. (a felső határ 100) . Ezért férjemet vérlecsapolásra küldik és genetikai vizsgálatra, majd csontvelő biopsziára.

Kérdéseim: ha beigazolódik a gyanú és tényleg policitémia, azt hogyan gyógyítják? Mennyiben befolyásolja ez a munkavégzését, életvitelét? Sportolhat tovább? Milyenek a kilátások, mennyire gyógyítható vagy tehető stabilabb állapotba? Tényleg innentől már csak 10-15 év van hátra?

Várom nagyon válaszát!

És köszönöm!

Timea

WEBBeteg szakértő válasza policitémia témában

Kedves Tímea!

Tüdőgyógyászati vizsgálat történt-e a férjénél? Ugyanis elsősorban idült tüdőbetegségek (dohányzás! ) okoznak szekunder policitémiát. Hasi ultrahangra is szükség volna a máj és a lép méretének megítélése céljából. Az Ön által közölt GAPA score a mi klinikánkon használt referenciatartomány szerint még normális (40-140) . De hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba: tényleg el kell végezni a genetikai vizsgálatot és a csontvelővételt, ez alapján eldönthető, hogy a policitémia elsődleges vagy másodlagos-e. Az elsődleges (primer) policitémia gyógyítása döntően vérlecsapolással történik, előrehaladott esetekben kemoterápia is szóba jön. Az Ön által hallott 10-15 éves túlélés egy átlagnak tekinthető, amibe a 60-70 éves betegeket is beleszámolták. Az Ön férje, ha teljesen panaszmentes, teljesen normális életvitelt folytathat, remélhetőleg még jó sokáig....

 Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus

WEBBeteg szakértő
Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus
Kérdés: 2009. augusztus 05., 10:53 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 05., 10:53
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vérkép policitémia 2.
Kedves Doktor úr! Köszönöm előző válaszát! Eddig történtek: férjemnél a kardiológián normál adatok születtek, uh rendben. A...
Heterozygota
Vérkép elemzés
Vas,ferritin
Kék folt a lábszáron